Terrassa

Aposta clara del govern per limitar el creixement exterior de la ciutat

El govern està decidit a potenciar el creixement intern de la ciutat, és a dir, a afavorir el desenvolupament de sectors residencials previstos dins la trama urbana consolidada enfront dels barris planificats a tocar del perímetre actual de Terrassa. Els promotors d’aquests últims sectors mantindran l’obligació d’instal·lar sistemes de recollida neumàtica de residus, una càrrega urbanística que encareix notablement el cost de desenvolupament. Els altres sectors estaran exempts.

Una de les primeres mesures de gran importància del nou regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, té a veure amb un dels principis polítics més arrelats d’ERC: posar fre al creixement extensiu de la ciutat. Fa temps que els republicans clamen contra l’explosió demogràfica a la perifèria de Terrassa i aposten per un creixement més controlat i intern. "No volem ser la segona ciutat de Catalunya en població, sinó la primera en qualitat de vida", és el mantra dels republicans des de fa més d’una dècada. ERC, ara sí, ha aconseguit que els seus socis de govern, TxT, comprin aquesta clara aposta, que el regidor Caballero resumeix de la següent manera: "El govern no està en contra del creixement de la ciutat, però està a favor del creixement ordenat. Abans de fer més gran la taca de la trama urbana, s’ha de completar la ciutat internament".

Tracte diferenciat
Aquesta voluntat d’activar els sectors de millora urbana, generadors de buits urbans, per davant de sectors de creixement exteriors anava en el programa electoral d’ERC. La va traslladar al programa de govern municipal i ara ha començat a posar fil a l’agulla en el darrer ple. I ho ha fet a través d’una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) amb relació a la recollida neumàtica de residus. Aquest canvi preveu que en els sectors residencials als afores de Terrassa es mantingui l’obligació de construir sistemes de recollida neumàtica.

En canvi, les promocions previstes dins la trama urbana estaran exemptes d’haver d’implantar aquesta infraestructura. El POUM de 2003 feia una aposta per aquest sistema en tots els sectors de creixement.

A la pràctica, els sectors que hauran de mantenir aquesta càrrega urbanística, si volen desenvolupar-se, seran els plans de millora urbana de Can Montllor i Torre-sana i els plans parcials ubicats en sòl urbanitzable de Les Aymerigues, Can Colomer i Can Marcet, situats tots tres a l’oest de la ciutat. En canvi, s’aixeca l’obligació d’implantar la recollida neumàtica en els blocs de pisos previstos a l’antiga AEG, a la que fou la fàbrica Pont Aurell i Armengol, l’extinta fàbrica Sala i Badrinas i al Vapor Cortés. Tampoc tindran aquesta obligació els plans de millora urbana del Roc Blanc, de Sant Pere de les Fonts i el sector d’ús productiu i residencial de Palau Nord.

Caballero no amaga que darrere d’aquesta decisió està el convenciment del govern en què "abans de fer nous barris llunyans, cal completar tots els sectors que hi ha dins de la ciutat, que són autèntics cràters des de fa anys". Però assegura que hi ha motius tècnics i econòmics que avalen la mesura i que posen "l’interès comú per sobre d’interessos privats".

El regidor es refereix a un estudi extern de novembre de 2017, encarregat per l’anterior govern, que analitza les alternatives a la neumàtica. L’informe determina la manca de viabilitat econòmica de la neumàtica en els futurs sectors de dins la trama urbana, però no així en els ubicats als afores si s’aconsegueix una ocupació del 100% dels habitatges. Caballero detalla que la viabilitat no fa referència al cost d’instal·lació d’aquest sistema (que és pràcticament el mateix, independentment d’on estigui ubicat el sector), sinó al cost de gestió que té per a l’Ajuntament.

400 euros per tona
El republicà explica que en els sectors de completament de la trama urbana, els costos de gestió serien de 400 euros per tona, una xifra "inassumible" per l’Ajuntament. En canvi, en els barris previstos a l’exterior, el cost seria de 100 euros per tona, molt similar al preu mitjà de gestió de residus al conjunt de la ciutat actualment, que és de 113 euros per tona. Així, insisteix el regidor republicà, "la neumàtica en els sectors exteriors és sostenible per a l’Ajuntament".

Amb aquesta decisió, el bipartit esmena la modificació que ja va fer l’anterior govern sobre la implantació de la neumàtica. En febrer d’aquest any, el PSC, amb el suport del PDeCat, Cs i PP, va eximir a tots els sectors de creixement de la ciutat d’instal·lar la recollida neumàtica argumentant que suposava un fre pel desenvolupament urbanístic. Aquesta modificació del POUM encara es trobava en fase d’aprovació inicial, amb la qual cosa, l’equip de govern actual ha fet marxa enrere i hi ha activitat els seus propis canvis, que no han estat exempts de polèmica. "Jo no estic encarint res, simplement estic deixant vigent en alguns sectors el que ja contempla el POUM des del 2003", conclou Caballero.

To Top