Les càmeres per controlar l’accés de vehicles a l’illa de vianants del nucli urbà de Castellbisbal es posaran en funcionament el pròxim dia 13. D’aquesta manera, es començarà a fer un control efectiu dels vehicles que hi accedeixin per garantir que només ho facin aquells que estiguin autoritzats. Amb aquesta mesura, es culminarà el procés de pacificació del centre urbà que l’Ajuntament va iniciar el 2015, i el Consistori confia que serveixi perquè, definitivament, la seva pacificació sigui una realitat.
Hi ha diverses excepcions per facilitar l’activitat comercial i, sobretot, l’atenció de col·lectius com són la gent gran i les persones malaltes i/o amb mobilitat reduïda. Així, no tenen cap restricció d’accés els vehicles d’emergència i de serveis. Per la seva banda, les persones que viuen a la zona pacificada o les que, tot i no viure-hi, hi tenen un gual o un negoci també poden accedir-hi lliurement sempre que hagin demanat l’autorització pertinent.
Zona taronja
Respecte als vehicles de càrrega i descàrrega, tenen accés lliure de dilluns a divendres, de set del matí a dues de la tarda. Fora d’aquest horari, han de demanar autorització prèvia o comunicar-ho en les 48 hores posteriors a l’accés. Per últim, les urgències o l’atenció de gent gran, malalta i/o amb mobilitat reduïda també tenen accés lliure, però cal demanar autorització prèvia o comunicar-ho en les 48 hores posteriors a l’accés.
Des del juny de 2018, l’accés en cotxe al centre del poble, al tram que va des del carrer del Sol i el carrer de l’Estació, és exclusiu per a vehicles autoritzats que són, amb caràcter general, veïns i comerciants de la zona pacificada i vehicles de càrrega i descàrrega. Ara, amb la posada en funcionament el pròxim dilluns de les càmeres de vigilància es vol fer un control més efectiu dels vehicles que accedeixin al centre urbà.
La zona taronja, que és gratuïta, facilita que es pugui deixar el vehicle en zones properes a l’illa de vianants per poder accedir-hi a peu, a la vegada que garanteix la rotació de vehicles i facilita l’estacionament a prop del centre urbà. Per garantir l’ús correcte de la zona taronja i evitar els abusos, hi ha sensors a les places d’estacionament amb els quals es pot controlar, de forma automatitzada, els vehicles que superin el temps màxim d’estacionament permès. Aquest control automatitzat està reforçat també pel control policial.
OAC de Can Santeugini
D’altra banda, l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de la urbanització de Can Santeugini, al centre cívic del sector, ha registrat més d’un centenar de visites en el seu primer any de funcionament i ha tramitat prop de 200 consultes i peticions. De totes aquestes, quasi la meitat s’han referit a qüestions mediambientals (incidències en l’arbrat o en les desbrossades, recollides selectives…). També hi han tingut un pes important les sol·licituds sobre incidències a la via pública.
En un àmbit molt diferent, l’OAC ha ofert un important servei per canalitzar nombroses gestions amb Serveis Socials i per facilitar la tramitació d’ajuts. Les consultes relatives al padró, als impostos o als diferents serveis municipals han estat altres de les peticions rebudes.
L’OAC de Can Santeugeni també dona servei tot el sector nord-oest del municipi, que inclou Costablanca, Ca n’Oliveró, Can Nicolau de Dalt i la Colònia del Carme, a més de les masies i nuclis disseminats que hi ha a la zona.