El Congrés va elegir ahir president del Govern el candidat socialista, Pedro Sánchez. En la segona i definitiva votació no hi va haver sorpreses i la investidura va sortir endavant amb una majoria simple molt ajustada: 167 vots a favor, 165 en contra, i 18 abstencions. Van votar a favor els diputats del PSOE, Unides Podem, PNB, Més País, Compromís, NC, Terol Existeix i BNG, i en contra el PP, Vox, Cs, JxCat, UPN, CUP, PRC, Fòrum i CC, mentre que ERC i EH Bildu es van abstenir.
Només rebre el suport de la Cambra, Sánchez, que comandarà el primer govern de coalició de la democràcia, va rebre l’aplaudiment tancat de la bancada del PSOE i d’Unides Podem, posada dempeus. El primer líder polític que es va acostar a saludar Sánchez va ser el president del PP, Pablo Casado, tot i que va estar una salutació freda, després de la qual, Casado va abandonar el saló de sessions al costat de la resta de diputats del seu grup.
A l’altre extrem, el futur vicepresident de Govern Pablo Iglesias no va poder contenir les llàgrimes, entre crits de "sí, que es pot" dels seus coreligionaris.
Una vegada que Sánchez va obtenir el suport del Congrés, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va informar ahir a la tarda al Palau de la Zarzuela al rei de la investidura, pas previ per a l’acte de promesa del seu càrrec, que previsiblement serà avui.
Conflicte català
Després de prometre com a president, serà a partir de llavors quan Sánchez podrà comunicar la llista de membres del seu gabinet de coalició amb Unides Podem.
El calendari que s’estudia és queavui mateix Sánchez comuniqui qui seran els seus ministres, demà prometin el seu càrrec a la Zarzuela davant Felip VI i protagonitzin els pertinents traspassos de carteres, i divendres se celebri a la Moncloa la primera reunió del nou gabinet.
Convocar la taula de governs entre Estat i Generalitat per abordar el conflicte català, elevar el salari mínim i actualitzar les pensions són alguns dels primers reptes del Govern de coalició, a més de la pujada del sou dels funcionaris.
El nou Executiu s’ha posat de termini tres mesos per aprovar els pressupostos generals de l’Estat, però el primer Consell de Ministres haurà de donar compte de diverses iniciatives econòmiques que van quedar congelades a finals de desembre a l’espera que es conformés el nou Govern.
Pel que fa a Catalunya, Sánchez es va comprometre a què en un termini de 15 dies després de la formació del nou Executiu es crearia la promesa taula de governs per debatre la situació catalana. Així consta en el pacte entre PSOE i ERC, nchez, que també acorda sotmetre a consulta a Catalunya els acords a què puguin arribar.
Però a més d’aquesta mesura, el Govern té pendent aprovar la pujada del Salari Mínim Interprofessional que vol negociar amb els agents socials i actualitzar les pensions el 0,9% aquest any. A més, haurà d’incrementar les nòmines dels funcionaris al voltant del 2%.
Reforma laboral del PP
En paral·lel, el nou Govern de coalició haurà de posar en marxa la reforma del finançament autonòmic, un altre compromís en el qual ha d’implicar totes les comunitats i que haurà de prendre forma en els propers mesos. Un altre assumpte prioritari per al Govern, i així ho va recollir en l’acord per a una coalició progressista, és la derogació de la reforma laboral del PP, la recuperació de drets laborals i socials "arrabassats" pels populars.
A més, en les pròximes setmanes el Govern haurà d’impulsar l’agenda social promesa en la qual s’inclou una de les reivindicacions més emblemàtiques d’Unides Podem com és frenar la pujades abusives del lloguer i donar potestat als ajuntaments i comunitats perquè regulin aquests increments en cas de produir-se.