Terrassa

Generalitat i municipis acorden pagar el 40% del deute energètic

La Generalitat, juntament amb administracions locals, la Taula del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) van acordar ahir proposar a les empreses elèctriques que l’administració es faci càrrec del 40 per cent del cost de les factures d’aquelles famílies en situació de pobresa.

Aquesta proposta suposa que el deute acumulat fins ara l’assumeixin en la seva totalitat les subministradores, i l’administració (50 per cent la Generalitat i 50 per cent les administracions locals) es faria càrrec de la seva part a partir de la signatura del nou conveni amb les elèctriques.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va explicar que exigirà a Endesa i a les empreses subministradores assumir el deute acumulat pels costos de pobresa energètica de manera íntegra, a més del 60 per cent del nou deute que es generi després de signar l’acord. El conseller que hi ha condicions adequades per poder afrontar aquest conveni, i que "són les empreses subministradores que amb la seva negativa el 2017 han portat a aquesta situació l’any 2019".

En l’elaboració de la proposta de conveni que la Generalitat presentarà a les negociacions amb les empreses hi han participat la mateixa Generalitat, les quatre diputacions, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Taula del Tercer Sector i l’APE.

En la proposta de conveni s’estableix que la Generalitat crearà un Fons d’Atenció Solidària finançat un 60 per cent per les companyies subministradores de llum i gas i un 40 per cent per les administracions públiques. Aquest últim percentatge serà assumit en la meitat per la Generalitat i l’altra meitat per les administracions locals i supralocals, amb l’objectiu d’abordar de manera integral la gestió, la prevenció i la intervenció social.

Vulnerabilitat
A més, el conveni preveu que les companyies aportin una quantitat addicional en concepte dels costos associats a la gestió, informació, atenció directa i formació al Fons d’Atenció Solidària, més concretament, un 50 per cent d’aquests costos. L’acord també reitera que les empreses no poden tallar el subministrament a cap família que es trobi en situació de vulnerabilitat econòmica o risc d’exclusió residencial, tal com estableix la llei 24/2015, creada per protegir els drets energètics de la població catalana.

Una altra obligació de les companyies serà fer una promoció activa del bo social i adaptar-lo a la situació econòmica de Catalunya d’acord amb l’indicador de renda de suficiència (IRSC).

To Top