L’antiga Casa del Poble, seu històrica d’ERC, podria convertir-se en una gran plaça pública que contribuiria a ampliar el nombre d’espais de lleure ciutadà al centre de Terrassa. Aquesta és, almenys, la intenció de l’alcalde, Jordi Ballart, qui creu que la reconversió del que ara és un solar al carrer de Cremat podria suposar una gran oportunitat per esponjar l’illa de vianants.
Per poder dur a terme el pla de Ballart, la finca ha de passar encara a mans de la ciutat. La propietat l’ostenta el Ministeri de Treball, però tant l’alcalde com el sindicat CCOO (l’edifici que ocupa també pertany al Ministeri i col·lideix amb la Casa del Poble), asseguren que aquest té intenció de cedir el terreny a l’Ajuntament. El Ministeri, de moment, es limita a dir que "estudiarà" la situació del terreny i "consultarà amb totes les instàncies que puguin tenir interès" en el mateix a l’hora de prendre una decisió.
En l’equació perquè l’antiga Casa del Poble esdevingui una plaça pública té molt a dir ERC, qui té obert un litigi amb el Ministeri per recuperar la propietat de la finca. Els republicans no veuen amb mals ulls la proposta, però, abans que passi a mans de la ciutat volen que se’ls restitueixi la possessió de la finca, com a "propietaris legítims" de l’antic immoble.
Espai per a la memòria
La idea que l’antiga seu d’ERC pugui convertir-se en un nou espai públic del centre la va verbalitzar fa unes setmanes l’alcalde, Jordi Ballart, durant la segona Escola Sindical Apolo Giménez, que es va celebrar a la seu del sindicat CCOO. Ballart confirma aquesta intenció a Diari de Terrassa. "Volem que l’antiga Casa del Poble acabi sent un espai obert a la ciutadania", afirma l’alcalde.
El potencial d’aquest espai és molt gran, remarca, ja que podria esdevenir "una plaça enorme al centre històric de Terrassa". No tan gran com és la Plaça Vella, però, sens dubte, de grans dimensions per una àrea com el centre històric, que té una clara mancança d’espais lliures.
Ballart expressa el seu desig-i creu que hi ha moltes possibilitats- que el Ministeri de Treball, amb qui estan en converses, acabi cedint més aviat que tard el solar a l’Ajuntament i així poder disposar del terreny. Aquesta plaça en què pensa Ballart, que podria tancar-se a les nits, com es fa a algunes altres, podria incloure algun "espai per a la memòria" perquè els terrassencs sàpiguen que allò "forma part de la història viva de Terrassa".
En l’actualitat, la Casa del Poble és un solar que comunica el carrer de Cremat amb el pati de la seu dels sindicats CCOO i UGT, al carrer de la Unió, que també és propietat del Ministeri de Treball. De fet, tant l’immoble dels sindicats com l’antiga seu d’ERC es consideren Patrimoni Sindical Acumulat en mans del Govern Central.
L’estat ruïnós que presentava l’edifici va portar al Ministeri a enderrocar el que quedava i deixar només les mitgeres i la façana per garantir la seguretat. Les obres van acabar el febrer d’aquest any.
A CCOO la proposta llançada per Ballart li sembla molt adient. De fet, el pati de l’edifici que ocupen també formaria part d’aquesta hipotètica plaça. "Ara mateix al pati no li donem cap ús per al sindicat. Si féssim una plaça, tota la ciutat podria gaudir d’un espai ben ample al Centre que no té sentit mantenir tancat", afirma el secretari de CCOO al Vallès Occidental, Enrique Rodríguez. La direcció de CCOO en l’àmbit nacional, explica, manté converses amb el Govern de l’Estat. "El Ministeri de Treball està disposat a fer aquesta cessió i nosaltres estem completament d’acord", assegura.
Rodríguez explica que ells també tenen algunes idees sobre aquest projecte futur. "Podrien fer-se activitats culturals i també oferir un servei de bar gestionat per col·lectius amb discapacitat, com Prodis, per exemple", proposa. "Per nosaltres seria un bon espai de trobada i un lloc ideal per poder celebrar diades tan importants com el Primer de Maig, quan fem el nostre tradicional vermut", afegeix Rodríguez. Ara, el solar "és un recinte desaprofitat". No buscar-li un ús seria "egoisme urbanístic", considera el líder sindical.
Qui ha preferit no pronunciar-se sobre aquest assumpte és UGT, l’altre inquilí de l’edifici sindical del carrer de la Unió.
ERC vol decidir
El Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social no precisa si tenen intenció de cedir la finca a l’Ajuntament. Preguntats per Diari de Terrassa, la institució governamental explica que encara estan pendents de recepcionar la finalització de l’obra d’enderroc i que després prendran una decisió. Un cop es completi aquest tràmit administratiu, el Ministeri "estudiarà la situació de la finca, consultant amb totes les instàncies que puguin tenir interès i seguint els procediments establerts a la Llei de Patrimoni Sindical Acumulat". Recorda que l’Estat és el titular de l’immoble d’acord amb la citada llei.
De tots els actors implicats, ERC, soci de Ballart en el govern municipal, és l’únic que no comparteix exactament el camí traçat per l’alcalde i CCOO. Els republicans no s’hi oposen al projecte, però creuen que primer se’ls ha de retornar la possessió de la finca. "ERC veu bé moltes opcions i, fins i tot, veu que té lògica que l’antiga Casa del Poble acabi sent per a la ciutat, però que ERC sigui qui ho decideixi", puntualitza Carles Caballero, expresident local d’ERC. El president dels republicans fins fa tres setmanes, recorda que tenen obert un litigi judicial i una reclamació administrativa per recuperar la propietat de l’immoble. "El Ministeri ara mateix té uns béns que li pertanyen de forma il·legítima. Estem parlant d’una confiscació franquista. El que no podem acceptar és que es prenguin determinacions sense que estigui resolt el litigi", resumeix Carles Caballero.