Terrassa

Clam per residències públiques per a gent gran

Centenars de persones van tallar el trànsit ahir a la plaça de l’Aigua per reclamar residències públiques per a la gent gran, entre aquestes les de Sant Pere Nord i Ca N’Anglada, que fa molt de temps que s’han demanat així com la reobertura de les plantes que es van tancar a la Residència Mossèn Homs.

La protesta, anunciada fa uns dies en roda de premsa per la Comissió per a les Residències Públiques (CRP d’ara endavant)), col·lectius de pensionistes i la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT), va continuar després amb la lectura d’un manifest reivindicatiu i una marxa pacífica per la Rambla Francesc Macià. Conforme, la manifestació va discórrer per la rambla i va acabar al solar on ha d’anar la residència, es va afegir més gent. En el moment més àlgid s’estima que hi havia unes 500 persones.

L’acte va començar amb una concentració a la plaça citada per tallar la circulació de vehicles. La manifestació va estar encapçalada per una gran pancarta al·ludint a la petició que portaven membres de la plataforma (CRP, Moviment per unes Pensions Dignes, MPD; FAVT i Marea Blanca) i també la regidora de Salut, Mónica Polo. Durant la caminada envoltant la plaça, els manifestants van fer proclames com “Urgència, urgència, ens fan falta residències” o “Si això no s’arregla, guerra, guerra, guerra”!.

La protesta va continuar després amb la lectura del manifest, el qual denuncia entre altres coses que a Terrassa hi ha més de 500 persones que esperen una plaça des de fa temps. Antonio Machado, membre del Moviment per les Pensions Dignes (MPD), va expressar així el malestar que hi ha: “Les persones que estan en llista d’espera no són ateses. Tenen reconeguda la dependència però ni la cobren ni tenen residència. El nostre objectiu és que es tornin a obrir les places que es van tancar a Mossèn Homs i que es construeixen les residències de Sant Pere Nord i Ca N’Anglada”. Machado també va lamentar la manca de places públiques. “Terrassa té 30 residències però només una, la de Mossèn Homs, és pública. La majoria d’ells les compren per especular perquè és un negoci”. En aquest sentit, el manifest recull una posició molt crítica quan explica que el cost mitjà d’una plaça de residència per a avis a Catalunya és de gairebé 2.000 euros al mes, segons dades de la Patronal Associació Catalana de Recursos Assistencials. Aquest cost varia en funció de la residència i de la plaça (si és privada o concertada), del grau de dependència i del servei (habitació individual o compartida) i el resultat final és que el preu és més elevat quant el grau de dependència és més alt.

“Un gran negoci”
Per la comissió, “aquest servei d’atenció i cura de la gent gran representa un gran negoci a l’alça en la qual els fons voltors han fixat la seva visita, realitzant compres de residències privades i construint noves instal·lacions”. També afegeix que la falta de diners per pagar la residència fa que es proposi la hipoteca inversa; és a dir, que es valora la propietat, en cas que es tingui, a compte del cost residencial. La Comissió de Residències Públiques a Terrassa alerta, però que “es tracta d’una estafa a gran escala en tant que es perd la propietat de l’immoble per un valor molt per sota del mercat”.

La falta de residències públiques per a la gent gran a Terrassa és una llarga reivindicació. La residència de Sant Pere Nord fa, almenys, deu anys, que es demana i que l’Ajuntament va cedir el solar a la Generalitat per la seva construcció. Si fa o no fa el mateix temps que l’edifici per l’Escola Sala i Badrinas que encara està en barracons a la carretera de Rubí.

El moviment per les residències públiques ha pres més força i unitat, sobretot arran dels col·lectius de pensionistes que des de fa temps sumen forces per fer visible la necessitat de percebre una pensió digna. I de fet, allà on es convoca alguna activitat relacionada amb millores i amb la gent gran, hi ha representants de Iaioflautes o d’altres explicant la demanda i recullin signatures.

Els representants dels col·lectius van explicar també ahir que han sol·licitat una entrevista amb el nou equip de govern que encapçala l’alcalde Jordi Ballart. “Vàrem fer una reunió abans de l’estiu amb Ballart i Isaac Albert, d’ERC, el seu soci, però vàrem quedar que ens emplaçaríem per ara i tornar a insistir. També havia la regidora Mónica Polo i el regidor Noel Duque”.

Entrevista amb el Govern
La regidora de Salut, Mónica Polo, que ahir feia costat a la protesta, va expressar que “estem aquí perquè donem tot el suport a les demandes. Terrassa ha de tenir més d’una residència pública perquè té molts habitants i la població envelleix”.

La regidora va dir que han demanat una reunió amb el Govern de la Generalitat per tractar l’assumpte però que encara no tenen dia. A propòsit del missatge llançat per Isaac Albert, durant la campanya electoral, que el govern municipal hauria d’entomar projectes necessaris encara que no siguin de la seva competència directa (cas de les residències). Polo va dir que “tot el que es demana ho hem d’estudiar i veure com ho fem” però va recordar que la responsabilitat és de la Generalitat.

To Top