Terrassa

L’oposició reclama que Astasa participi en el cost de les obres del portal

Els tres grups de l’oposició són molt crítics amb la gestió de l’equip de govern en la resolució anticipada de la concessió atorgada a Astasa el 1970 per construir i explotar el pàrquing del portal de Sant Roc. Els tres consideren que l’evidència del "mal estat" i "perillositat" de la coberta de l’aparcament hauria de comportar l’exigència de responsabilitats a l’empresa perquè aquesta participi en el cost de les obres que ja s’estan fent per reforçar l’estructura.

PSC, Cs i JxT van votar en contra de l’expedient de resolució anticipada de la concessió que el govern va portar al ple del passat divendres. Els tres comparteixen la crítica al bipartit quant a la gestió feta de la finalització anticipada de la concessió, si bé posen els accents en diferents aspectes. El PSC insisteix que "cal formular ja un requeriment a l’empresa perquè assumeixi la seva responsabilitat en el mal estat en què ha deixat l’espai públic del portal de Sant Roc", reclama Alfredo Vega, qui està disposat a demanar "explicacions més detallades o una reunió específica" amb la regidora responsable de l’àrea, Lluïsa Melgares, si aquest requeriment no es fa en els pròxims dies. "No sé què més han d’esperar per reclamar Astasa, si els mateixos informes de l’equip de govern, els que utilitzen per justificar la urgència de les obres, parlen de la greu situació en què es troba el portal de Sant Roc", subratlla Vega. De moment, explica, els treballs que s’estan fent ascendeixen a mig milió d’euros,

Pel regidor socialista, que el govern adquirís el compromís de demandar la concessionària "seria la prova que realment han canviat de posició, com diuen al nou expedient de resolució anticipada (veure requadre), i que es creuen realment que Astasa té responsabilitats pel fet d’haver deixat un espai públic amb perill imminent". Vega remarca que no es refereix al fet que l’empresa ha de lliurar l’equipament en perfectes condicions, però sí amb un grau de manteniment que no posi en perill l’espai públic sota el qual està construït".

Domini públic
El fet que sigui una concessió d’un bé demanial (propietat de domini públic i ús col·lectiu, però que va ser construïda i explotada per un privat, en aquest cas, Astasa el 1970) afecta les condicions en què l’empresa ha de retornar la infraestructura a l’Administració. Ja la regidoria apuntava fa uns dies que en ser un bé demanial, el concessionari no té l’obligació de retornar l’equipament en condicions per mantenir l’activitat per la qual va ser concessionat (és a dir, perquè continuï funcionant com a aparcament), però sí que ha de garantir la seguretat de l’estructura.

Cs ha demanat sense èxit explicacions sobre com van les negociacions amb l’empresa. Recorda que el primer document de resolució anticipada, Astasa es va avenir a retirar els dos contenciosos interposats contra l’Ajuntament perquè aquest l’eximia de tota responsabilitat present i futura i es comprometia a no interposar cap denúncia. Ara, arran que el govern deixi oberta la possibilitat d’iniciar accions legals contra Astasa "no sabem què farà l’empresa". "Si Astasa retira els contenciosos, serà la prova que l’Ajuntament assumeix tots els costos de les obres", considera Javier González, portaveu de Cs.

Responsabilitat
González subratlla la "responsabilitat" que té el PSC en la manca de control que ha tingut al llarg dels anys sobre el manteniment del pàrquing. "Això ha de servir perquè no torni a passar un cas semblant. Ha d’haver-hi més control per part de l’Administració sobre les seves concessions i ha de procurar que els beneficis que obtenen les empreses redundin en el manteniment", subratlla.

Des de JxT posen l’èmfasi en els efectes que pot tenir el decret del 31 de juliol quant a la reclamació de responsabilitats a la concessionària. El regidor Miquel Sàmper explica que aquest decret, on s’acorda el tancament immediat de l’aparcament per raons de seguretat, eximeix Astasa de tota responsabilitat present i futura respecte de l’estat de l’aparcament. A més, l’Ajuntament renúncia a qualsevol acció judicial contra l’empresa. "Això no és paper mullat. Els decrets tenen efectes per bé que ara el govern ha canviat d’opinió i es reservi la potestat d’iniciar accions legals", subratlla Sàmper. El regidor creu que Astasa pot agafar-se a aquest decret per rebutjar qualsevol responsabilitat.

Sàmper empatitza amb el govern pel que fa a la necessitat de recuperar amb immediatesa la possessió del pàrquing per "preservar l’estat de la infraestructura i donar-li un ús futur". Desitja que les negociacions amb l’empresa arribin "a bon punt", però això no impedeix que "la concessionària s’ha de fer càrrec, com a mínim, d’una part del cost de les obres del portal de Sant Roc".

To Top