Diners

L’economia de la demarcació resisteix bé la desacceleració i es manté estable

L’activitat de les empreses de la demarcació de Terrassa es va mantenir estable durant el tercer trimestre de 2019, en relació amb el trimestre anterior, segons l’informe de conjuntura elaborat per la Cambra de Comerç de Terrassa amb la col·laboració de l’Idescat. El valor del saldo en el tercer trimestre va ser de 7,1 punts (diferencia entre respostes amb valoració positiva enfront de les negatives de la marxa dels negocis entre els enquestats). Aquest balanç és lleugerament millor que en el segon trimestre (abril, maig i juny), que va acabar amb 7 punts, i també sobre el primer (gener, febrer i març), que va ser de 2,9 punts.

L’informe puntualitza que, malgrat aquesta millora estadística, no es pot parlar d’avanç de l’economia atès que en el tercer trimestre s’ha detectat “una evolució a l’alça de respostes negatives i una clara baixada de les d’empreses que es mantenen sense variació després de l’important augment durant el segon trimestre”. Per això, l’informe considera que s’ha de concloure que es manté l’activitat econòmica a la demarcació que, per cert, ja es prolonga durant cinc trimestres consecutius. La Cambra parla de “resistència” de les localitats de la demarcació a la desacceleració. Això s’emmarca en la situació de Catalunya, on es preveu que l’economia encara creixi durant 2019 i 2020 gràcies a la demanda interna i a la inversió metres que les exportacions poden presentar una tendència a la baixa, arrossegades pel mal moment de les vendes de la indústria i del sector de l’automòbil “a l’espera del que es pugui derivar del Brexit i les guerres comercials”. Segons l’informe, les expectatives per al quart trimestre del 2019 a la demarcació presenten una certa millora de cara a finalitzar l’any. El valor de l’indicador se situa en 9,7 punts, 2,6 punts per sobre del valor de les expectatives del trimestre anterior i 3,8 punts superior al saldo assolit durant el segon trimestre. Es manté, per tant, diu l’estudi, la coherència entre els resultats obtinguts per al conjunt d’empreses de Terrassa i l’evolució global de l’economia catalana, espanyola i mundial on, malgrat la desacceleració global, es preveu tancar l’any amb un avanç proper al 2% a Catalunya.

Evolució
El nivell de confiança empresarial s’ha situat en el tercer trimestre en un índex de 2,9 punts, el segon més baix des de 2015 i molt similar al registrat al quart trimestre de 2018, que va ser de 2,8 punts. Aquesta evolució ve motivada perquè, encara que els empresaris confien en el manteniment estable de l’activitat econòmica fins a finals de 2019, creix de forma significativa el nombre dels que creuen que l’ocupació tindrà una evolució a la baixa i que els preus no afavoriran l’evolució dels seus negocis.

La capacitat productiva mitja de les empreses de la demarcació es va situar en el tercer trimestre en un 72,5%, valor molt similar al del segon trimestre. Per sobre del dit percentatge d’ocupació de la capacitat productiva se situen els sectors de l’Alimentació, la Fusta / Paper i Equipaments. Per contra, el Tèxtil, la Indústria Química i el Metall es van situar per sota de la mitja. Les expectatives presenten una lleugera tendència global a la baixa.

Pel que fa a la contractació laboral, durant els primers nou mesos de 2019 s’han formalitzat un total acumulat de 125.641 contractes laborals a la demarcació. La xifra reflecteix un descens del 3,08% en relació amb el mateix període de 2018. Els contractes temporals continuen sent la modalitat més emprada (85,4% del total).

To Top