L’incident entre la tinenta d’alcalde Lluïsa Melgares (TxT) i el regidor Marc Armengol (PSC) està en vies de solucionar-se. La intervenció de la portaveu del govern, Núria Marín, està sent decisiva per acostar posicions i, com a mínim, establir ponts i vies de diàleg que fins ara eren inexistents.
La denúncia de masclista formulada per Lluïsa Melgares contra el seu excompany de partit i govern, Marc Armengol, per haver-li alçat la veu durant la comissió informativa del 18 de novembre va derivar en una agra picabaralla entre TxT i el PSC, que va exigir una disculpa de l’alcalde i de la mateixa Melgares per un episodi que entenen que no es va produir. El PSC ha presentat una proposta de resolució per tal de tractar el tema en el ple d’aquest divendres, però la moció podria retirar-se si s’enceten vies de diàleg. Arran de la junta de portaveus d’aquest dilluns, s’han obert aquests canals de comunicació i els dos partits implicats han iniciat converses per tal de poder solucionar l’incident i donar-lo per tancat.
La intervenció de la portaveu del govern i regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, que vol arribar a una entesa amb els socialistes, està sent crucial per rebaixar la tensió. El PSC està disposat a retirar la moció i passar pàgina si hi ha un acostament.
Més enllà d’aquesta proposta, el que és segur és que els regidors hauran de pronunciar-se sobre altres mocions. El mateix govern (TxT i ERC) presenta dues propostes d’acord de junta de portaveus. Per una banda volen que el Govern de l’Estat flexibilitzi la regla de la despesa i permeti que els ajuntaments tinguin més llibertat per decidir a on destinar el superàvit. En segon lloc, expressen el seu suport a què es pugui crear un nou grau d’odontologia per part de la Fundació per a la Docència Sant Llàtzer.
Pacte pel hockey
De manera conjunta, tots els partits presenten una moció per refrendar al ple el pacte de ciutat per l’hockey i el compromís dels grups pel seu desenvolupament.
Els socialistes es fan ressò d’una petició de l’associació per a la promoció de l’ús de la bicicleta, Biter. Es busca que la futura ordenança de mobilitat declari Terrassa com a ciutat 30, de manera que tots els barris tindrien una circulació màxima permesa de 30 km/hora, excepte aquelles avingudes o vies principals que s’assenyalin específicament i a on es podria transitar a 50 km/hora.
Cs porta una moció perquè s’apliqui una moratòria municipal a l’obertura de noves cases d’apostes i joc. També demanarà el suport de la resta de grups per tirar endavant un acord de junta de portaveus en què vol que s’equipari en drets a les parelles de fet i als matrimonis.
Junts per Terrassa (JxT) demana l’elaboració d’una guia de comunicació inclusiva i que es faci amb els òrgans de participació i serveis municipals corresponents, com ara Capacitats Diverses, Ciutadania, Polítiques de Gènere, LGTBI+ i altres. També presenten una altra proposta de resolució pel foment de l’accessibilitat cognitiva. Volen que es faci un pla de senyalètica de Terrassa per aplicar a tota la ciutat que incorpori tots els criteris d’accessibilitat sensorial i cognitiva per ser aprovat l’any vinent.
Per últim, PSC, Cs i JxT han presentat sendes mocions de rebuig a la violència masclista coincidint amb la commemoració del 25N. Els tres partits s’han compromès a intentar consensuar un únic text.