Des de l’associació LGTB Terrassa consideren que una de les reclamacions legals més urgents en relació als drets de les persones "trans" "és que "es respecti l’autodeterminació de gènere (és a dir, que cadascú s’expressi amb el gènere amb què s’identifica) a l’hora de poder canviar el DNI".
A l’entitat recorden que avui en dia perquè les persones "trans" puguin modificar el seu nom al Document Nacional d’Identitat "encara han de presentar un diagnòstic psiquiàtric d’una malaltia mental que segons l’Organització Mundial de la Salut ja no està reconeguda, anomenada disfòria de gènere".
A més, a l’hora de dur a terme aquest procés, les persones "trans" també han de presentar un certificat que acrediti que porten dos anys de tractament hormonal. En aquest sentit cal tenir en compte que no totes les persones "trans" es volen hormonar, de manera que aquestes no tenen accés a l’esmentat i requerit certificat. Una altra de les reclamacions del col·lectiu és que existeixi l’opció d’incloure al DNI un tercer gènere pensant, per exemple, en les persones que tenen una identitat de gènere no binària.
Des de l’associació terrassenca consideren que aquestes peticions estarien reconegudes si s’aprovessin les lleis estatals LGTBI i Trans, que estan paralitzades al Congrés des de fa més de dos anys.
No hem d’oblidar un altre dels problemes que afecta el col·lectiu "trans". I és, segons indiquen des d’LGTB Terrassa, l’elevat índex d’atur que presenta, de manera que consideren urgent la posada en marxa de polítiques públiques que afavoreixin la inclusió laboral de les persones "trans".
Una altra reclamació té a veure amb l’àmbit educatiu, en el sentit, per exemple, "que es revisin com s’estan donant els continguts des d’una perspectiva totalment cissexista i que no té en compte la realitat de les persones "trans". //