Terrassa

Les famílies paguen una mitjana de 250 euros l’any per material i sortides

El curs escolar té un nou debat sobre la taula. La Federació d’Associacions de Pares i Alumnes (Fapac) ha divulgat un estudi pioner que constata que les famílies de les escoles públiques catalanes s’han convertit, diuen, en "finançadores", del sistema educatiu públic català, pel que respecta al pagament de quotes i també mitjançant les donacions de material escolar i la contractació de personal educatiu que fan les AMPA/AFA dels centres escolars.

L’informe fa una radiografia de Catalunya i de les comarques però per arribar fins aquí s’han recollit dades de municipis. Aquest diari s’ha posat en contacte amb la Fapac per conèixer les dades a la ciutat. I la conclusió és que "el departament d’Educació s’estalvia més de 4,5 milions d’euros a l’any gràcies a les quotes que els centres cobren de les famílies i més de 83 mil euros l’any per les donacions que l’AMPA/AFA fan als centres per cobrir despeses de funcionament de centre que el departament no assumeix".

A Terrassa, com a quasi totes les escoles de la xarxa pública, hi ha dos tipus de quotes: la de material escolar i la de sortides escolars, que representen una mitjana de 250 euros l’any. Pel que fa a material, el 100% dels centres cobren quota de material escolar a les famílies i aquestes a Terrassa paguen de mitjana una quota de 107,45 euros a l’any, un 16% menys que les famílies a la comarca del Vallès Occidental (124,8 euros/any).

Aquestes quotes, segons expliquen des de Fapac, inclouen conceptes "il·legals" com material no fungible (en un 20% dels centres) i les sortides de centre en horari lectiu (en un 35% dels centres). A més, en el 45% dels col·legis diuen que se’n deriven "conseqüències per l’impagament de la quota del material escolar.

La Fapac ha fet una estimació de la quantitat global. "Si multipliquen la quota de material escolar que paga cada alumne pel nombre total d’alumnes als centres públics de Terrassa que van abonar el curs 2018-19 (un total de 18.470 alumnes), les famílies aporten al centre educatiu en concepte de quotes 1.984.601 euros a l’any.

Pel que fa a la quota de sortides escolars, les famílies a Terrassa, de mitjana, paguen 142,6 euros a l’any, el que representa un 12,6% més del que paguen les famílies a la comarca del Vallès Occidental. L’entitat també ha fet un càlcul i ha multiplicat les sortides escolars que paga cada alumne pel nombre total d’alumnes. El resultat és que l’aportació total va ser de 2.633.822 euros l’any.

Altres conceptes
Aquests conceptes no són els únics que paguen les famílies. La Fapac explica que un 95% dels centres educatius públics de Terrassa reben algun tipus de donació per part de les AMPA/AFA. Així, un 42% de les AMPA han realitzat donació en espècie, un 21% ha fet donació en diners i un 37% ha portat a terme donacions d’ambdós tipus.

Tot plegat han valorat que cada entidad de pares ha donat de mitjana uns 4.155 euros a l’any, el que representa un total de 83.106 euros; una quantitat que està molt per sobre de la mitjana catalana (88,7%) i representa un 15% sobre el total d’aportacions de la comarca del Vallès Occidental.

L’estudi general i territorial s’ha fixat també en les quotes de menjador. Significa que a Terrassa té la particularitat que el servei a l’escola pública és gestionat per una mateixa empresa i que el preu és de 6 euros de mitjana, que estaria per sota dels 6,20 euros que és el màxim que és permès per llei. Així i tot, l’estudi de Fapac ha trobat quotes de menjador a Catalunya que arriben fins a 8 euros. La quota de menjador inclou el menú i el monitoratge. Apunta, però, que l’import no ve desglossat (per llei és obligatori, subratllen) i que la majoria de famílies (90%) desconeix el preu de cada un dels serveis.

Subvencions externes
L”informe de FAPAC també ha buscat informació sobre subvencions externes que reben les famílies. Així, l’Ajuntament de Terrassa ha concedit ajuts al 25% de les AMPA/AFA i el 60% d’aquests s’han destinat a finançar activitats de funcionament del centre educatiu, quan aquests haurien d’anar destinats a finançar activitats pròpies de les AMPA/AFA. La Fapac considera que les quotes que paguen les famílies de les escoles públiques per material i sortides és "il·legal". I argumenta que l’educació ha de ser gratuïta i universal i que això es reflecteix la Constitució espanyola, l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i la Llei d’Educació de Catalunya. I d’acord amb aquest principi, qüestiona les aportacions de les famílies, que en el cas de Terrassa ha estat de 4,5 milions l’any per material i sortides, i més de 83 mil euros l’any per donacions als centres per despeses de funcionament. Per la Fapac, el responsable és "el departament d’Educació perquè no assumeix la despesa".

Pel que fa a Terrassa, la Fapac recorda que la ciutat és un dels municipis amb més segregació escolar (al·ludeix a l’informe del Síndic de Greuges de Catalunya) i alerta que "el pagament d’aquestes quotes per part de les famílies i la desinversió per part del departament d’Educació pot agreujar la situació".

To Top