Comarca

Torra emplaça els comuns a forçar un gir de Pedro Sánchez

El president de la Generalitat, Quim Torra, va emplaçar ahir els comuns a defensar des del Consell de Ministres la llibertat dels presos independentistes i el dret a l’autodeterminació, i a forçar un gir del president de Govern en funcions, Pedro Sánchez, respecte a Catalunya.

Un dia després que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias segellessin un acord per conformar un Govern de coalició, Torra va evitar ahir pronunciar-se obertament sobre si els independentistes han de facilitar o bé bloquejar aquest pacte des del Congrés.

Torra va advertir que la “música” del preacord no li agrada, ja que en el seu punt novè “sembla que es digui que hi ha un problema de convivència” a Catalunya i s’advoca per un “diàleg a Catalunya i no amb Catalunya”, però tot i així, va dir, vol “pensar en positiu” i confiar que “aquest acord abordarà la llei mordassa, la reforma laboral, la reforma de lloguers i acabarà amb la repressió”.

A la sessió, ahir, de control al president al Parlament, Torra va afirmar que és el moment que els comuns posin sobre la taula de Consell de Ministres “tot el que han defensat fins ara” sobre Catalunya, sobre el seu “dret a decidir” i sobre la necessitat d'”acabar amb les clavegueres i amb la judicialització de la política”.

“Taula de diàleg”
Així mateix, va urgir al PSOE i Unides Podem a aclarir “quina és la proposta d’aquest pacte de Govern per a Catalunya” i va instar Sánchez a obrir una “taula de diàleg entre els partits espanyols per afrontar el greu problema del feixisme que tenen en Espanya”.

Després d’escoltar Torra, el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va replicar: “Tot el que demana que faci Unides Podem només és possible si aquest Govern finalment es constitueix, així que dono per fet que no el bloquejarà”.

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, va demanar que JxCat i ERC posin “el país per davant dels partits” i es “moguin” per facilitar un govern progressista a Espanya. Només així, va afegir, es podrà treballar per “una solució política al conflicte entre Catalunya i l’Estat”.

Per la seva banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, va acusar Quim Torra de mantenir una actitud passiva respecte al bloqueig fronterer dels últims dies impulsat per la plataforma Tsunami Democràtic, que ha suposat un “perjudici econòmic” per a Catalunya, va condemnar.

El president del PPC, Alejandro Fernández, va advertir a Torra que “els seus socis” d’ERC “a l’hora decisiva sempre ho han deixat tirat” i “probablement ja tenen preparat el tripartit amb Iceta”, de manera que “aquesta legislatura ja no té sentit “i resulta” imprescindible que posi ja les urnes “.

En la rèplica, Torra va assegurar que aquesta legislatura “té més sentit que mai” perquè el 10N “es va demostrar que el bloc independentista creix i el bloc unionista baixa”.

Autodeterminació
Torra, a més, va sortir en defensa de el president de Parlament, Roger Torrent, i els membres independentistes de la Mesa, després que la Fiscalia General de l’Estat hagi ordenat investigar “la possible transcendència penal” de les seves decisions durant les últimes setmanes malgrat les advertències de l’Tribunal Constitucional.

“És increïble que en aquest Parlament no es pugui votar sobre el dret a l’autodeterminació”, es va queixar el president de la Generalitat.

Mentrestant, el president de el grup d’Esquerra Republicana al Parlament, Sergi Sabrià, va avisar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias que, perquè el seu partit no bloquegi el seu acord de govern, cal que s’obrin al diàleg sobre Catalunya: “Sense ‘sit and talk (seure i parlar)’, la nostra resposta és no”.

To Top