Resulta evident a simple vista que l’entorn laboral a tot el món ha anat canviant en els últims anys, de les estrictes normes de vestimenta que relegaven els vaquers als divendres, a un ambient, a vegades, extremadament informal. Aquest canvi s’emmarca dins d’una estratègia de les companyies per atreure els millennials i a la generació Z, que actualment constitueixen entorn del 40% de la força laboral. No obstant això, no sols és una qüestió "estètica", l’estudi "Límits en l’entorn laboral", elaborat per Udemy for Business, el producte d’Udemy per aprendre destinat a entorns laborals, revela que els treballadors també perceben aquesta transformació "internament". I és que els empleats senten la pressió de compartir més de si mateixos amb els seus companys a causa de les xarxes socials, les oficines cada dia més diàfanes, la creixent oferta d’activitats o espais per al "team building" i la contínua interacció, i no tots es mostren entusiasmats davant aquesta situació.
Segons aquest estudi, l’entorn laboral està ple de comportaments qüestionables i límits que se sobrepassen diàriament. Més d’un 45% dels enquestats consideren que els seus companys xafardegen en excés en el treball, i molts se senten incòmodes quan els seus companys parlen de política (39%), relacions sentimentals (32%) o fan servir un vocabulari ordinari (31%). Aquestes actituds inadequades afecten directament el rendiment del negoci, la satisfacció dels empleats i la productivitat.
D’aquesta manera, les xifres continuen augmentant quan es pregunta als enquestats per l’acceptació de mascotes o la roba esportiva en les oficines, circunstàncies que el 66% i 65% respectivament consideren inacceptable. A més, el 37% reconeix que els seus companys s’expressen d’una forma massa informal en parlar o escriure. Així mateix, l’estudi revela que més de 4 de cada 10 treballadors s’ha sentit intimidat en el seu lloc de treball.
Situacions freqüents
Aquest estudi també posa l’accent en tres situacions freqüents que sovint incomoden als mànagers de les empreses. El 41% dels mànagers admet sentir-se incòmode compartint habitació d’hotel amb un company de treball en els esdeveniments d’empresa i el mateix percentatge assegura fer-lo també en cuidar del fill o la mascota del seu company. La tercera situació, esmentada per un 35% dels mànagers, fa referència a la incomoditat de compartir un viatge no relacionat amb el treball amb un company d’empresa. De la mateixa manera, els mànagers també se senten pressionats i gairebé 6 de cada 10 es veu "obligat" a treballar durant la seva hora del menjar.
D’altra banda, més d’un 45% dels treballadors manté haver escoltat una discussió inapropiada sobre relacions personals. "No hi ha dubte que la forma en què treballem ha canviat dràsticament. Ara tenim quatre generacions dins la força laboral i totes elles poden tenir diferents punts de vista del que es percep com a apropiat. Les organitzacions han de tenir en compte aquestes diferències i posar límits adequats que facin a tots sentir-se còmode en el lloc de treball", afirma Llibert Argerich, vicepresident de Màrqueting d’Udemy. "Existeix la necessitat que es facin reunions periòdicament en les quals els mànagers i els seus equips puguin parlar sobre les normes per mantenir un lloc de treball respectuós i professional", afegeix.