Terrassa

Milers de ciutadans visiten el cementiri en la jornada de Tots Sants

El Cementiri Municipal de Terrassa ha tornat a acollir avui la visita de milers de ciutadans que s’hi han desplaçat per portar flors els seus éssers estimats en un gest lligat a la tradició mediterrània. Durant tot el matí, les riuades de gent eren constants.

Davant la previsió que milers de persones s’acostessin al complex funerari, l’Ajuntament ha ampliat i reforçat els seus serveis amb un dispositiu especial. Així, a primera hora del matí ja estava tot a punt avui per atendre els ciutadans que es desplaçaven al recinte en cotxe o en transport públic.

Des de les 9 del matí fins a les 6 de la tarda, hi ha un autobús gratuït que fa el recorregut des de l’Estació del Nord fins al Complex Funerari. Paral·lelament, per donar acollida a l’afluència massiva de vehicles, l’oferta de pàrquing s’ha ampliat, habilitant una zona d’aparcament a l’extrem est del complex funerari.

Tot i que el gruix dels desplaçaments al Cementiri continuen sent en vehicle motoritzat, moltes persones han optat avui per desplaçar-se a peu fins al recinte, que té tres punts d’accés a peu. L’entrada pel Camí dels Monjos estarà oberta durant tot el dia i també la porta que comunica amb el pàrquing est, que ja va funcionar el darrer cap de setmana per atendre l’arribada de les persones que aquests dies s’han desplaçat al Cementiri per netejar i endreçar els nínxols, els panteons o els columbaris.

La llista de serveis activats per Tots Sants la completen els vehicles de transport adaptat del Cementiri. Una unitat desplaça per l’interior del recinte a les persones amb problemes de mobilitat. Aquest és un dispositiu que funciona els dies de més afluència a l’espai mortuori i que s’ofereix per acompanyar fins a la sepultura a les persones que ho necessitin, deixar-les, i recollir-les més tard per tornar-les novament fins a l’entrada del recinte. L’horari de funcionament és entre les 9 del matí fins a les 6 de la tarda.

Fora del Cementiri també s’ha activat un servei de transport per a les persones amb dificultats de mobilitat. Un servei de recollida domiciliària les transporta avui des del seu domicili fins al Complex Funerari. Calia fer reserva i el termini va finalitzar dimecres 30 d’octubre.

Flors i música
Moltes famílies viuen el dia d’avui com una data de record i homenatge a la persona o les persones estimades. La visita al Cementiri és també una oportunitat pel retrobament amb familiars, veïns i amics.

En aquest context de recolliment, però també d’alegria, Funerària organitza tot un seguit d’activitats per acompanyar la festivitat de Tots Sants.

L’accés al Cementiri acull la tradicional venda de flors i ornaments. Aquest any, sis parades ofereixen els guarniments a aquelles persones que no els portin de casa.

Un cop dins de l’equipament, tres activitats contribueixen a donar un aire de solemnitat al Dia dels Difunts. Com en edicions anteriors, durant el matí hi ha hagut acompanyament musical. S’han habilitat dos punts d’actuació que han funcionat entre les 10 del matí i les 13,30 hores.

A l’entrada del complex funerari, una exposició recupera avui la història d’algunes dones que reposen al Cementiri Municipal i que formen part de la història de la ciutat. La mostra l’organitzen conjuntament Funerària i el Museu de Terrassa.

Avui és el darrer dia per visitar l’exposició i conèixer la biografia d’aquestes deu dones terrassenques. L’activitat es va inaugurar el 14 d’octubre i el dia 20 es va organitzar una visita guiada a l’exposició que va esgotar totes les places disponibles.

L’èxit d’aquestes mostres ha fet que el Museu de Terrassa i Funerària treballin plegats per oferir cada edició un recull diferent i interessant. L’any passat, l’exposició feia un recorregut fotogràfic pels elements florals del Cementiri Municipal, les flors i plantes presents a les obres escultòriques i arquitectòniques, però també als espais botànics i al paisatge de l’equipament.

La tercera activitat de la jornada té un vessant més litúrgica, per recordar els difunts al Temple Multiconfessional, amb dos actes especials, el primer organitzat per la Comunitat Bahà’hí, que ha programat una oració per al procés espiritual de les ànimes a les 12 del migdia, i el segon a les 16,30 hores, amb la celebració d’una eucaristia en sufragi per les persones. 

To Top