L’associació terrassenca AEI Tèxtils, el clúster de tèxtils tècnics de Catalunya, va assistir al "Clúster accelerator bootcamp" que té com a objectiu liderar la transformació dels clústers europeus cap a "clústers del canvi". La formació va tenir lloc recenment a les instal·lacions de Provadis a Frankfurt. El programa és una iniciativa dirigida per Clústers of Change, juntament amb Climate-*KIC per promoure un major impacte dels clústers en l’àmbit de la sostenibilitat i el canvi climàtic. Un total de vint representants de clústers europeus, agències de desenvolupament econòmic, universitats i altres actors del sector, van participar en el programa, que va comptar amb la intervenció d’experts com Bianca Dragomir, clúster manager europea de l’any 2016-2018 i Christian Rangen.
Josep Casamada, Project Manager de l’AEI Tèxtils, va ser l’únic participant de Catalunya, juntament amb altres participants que procedien d’Alemanya, Lituània, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, Suècia, Irlanda, Eslovènia, Itàlia i Holanda, entre altres. El primer dia, la formació es va centrar en les eines i estratègies per continuar adaptant contínuament el model de negoci dels clústers, amb l’objectiu de millorar el seu rendiment amb eines com el reforç de la identitat del clúster i proposta de valor juntament amb l’estratègia go-*to-*member. El segon dia es va dedicar a com progressar en el canvi de paradigma dels clústers de triple hèlix (acadèmia, govern i indústria) cap a una integració total de l’ecosistema, incloent-hi empresaris i start-ups amb capital i inversors. Algunes eines estratègiques incorporen resultats del full de ruta de la indústria de UE 2030. L’activitat va continuar el tercer dia amb eines per desenvolupar l’estratègia de participació activa dels agents, per avançar cap al paradigma del ‘Clúster of Change’. Un altre punt important a fer front des de la perspectiva del clúster, és com facilitar l’adquisició de noves habilitats en l’ecosistema de treballadors en l’entorn actual de canvi accelerat.
Conclusions
L’últim dia, els participants sumaren les principals conclusions generades durant la jornada. Van presentar els aprenentatges durant la formació, inclòs diferents aspectes per al futur pròxim, en el qual els clústers managers han de convertir-se en gestors del canvi que desenvolupin ecosistemes i facilitin la navegació dels seus membres en el món VUCA amb recursos limitats. Per una altra banda, el programa Context, liderat per l’AEI Tèxtils, ha obert dues noves convocatòries d’ajudes per a promoure la participació en conferències internacionals i els intercanvis d’investigadors mitjançant Missions Científiques de Curt Termini (STSMs).
La primera convocatòria estarà oberta fins al 31 d’octubre, i la segona fins al 8 de novembre. Poden aspirar joves investigadors que presentin una ponència o pòster en un congrés internacional, relacionat amb la temàtica de Context, els materials tèxtils avançats.