Comarca

JxCat, ERC i CUP pacten reivindicar l’autodeterminació

JxCat, ERC i la CUP van pactar ahir una proposta de resolució al Parlament que rebutja la sentència del Tribunal Suprem sobre el "procés", exigeix la llibertat dels líders independentistes presos i fa una al·lusió a l’autodeterminació, redactat en uns termes que busquen evitar la seva impugnació.

Els tres grups independentistes en la cambra catalana van acordar un text conjunt que inclou un total de 15 punts, en resposta a les condemnes dictades la setmana passada pel Suprem contra els líders del "procés".

Després dels advertiments del Tribunal Constitucional (TC) sobre el risc penal d’incórrer en un delicte de desobediència si no s’acata la suspensió dels acords del Parlament sobre el dret a l’autodeterminació i la legitimitat de la desobediència civil, els partits independentistes han buscat una fórmula matisada per a referir-se en el seu text a la qüestió de l’autodeterminació.

El Parlament, assenyala la proposta de JxCat, ERC i la CUP, "recorda" que la mateixa cambra catalana "ha aprovat desenes de resolucions polítiques sobre el dret a l’autodeterminació des de l’any 1989 sense que això hagi sigut objecte de persecució i censura per part de les institucions de l’Estat. I es compromet a continuar fent-ho si aquesta és la voluntat dels diputats i diputades".

Debat
Enfront dels avisos del TC, la proposta reivindica el dret dels diputats a "poder debatre sobre tots els assumptes que interessen a la ciutadania, inclosos el dret a l’autodeterminació, la monarquia o la sobirania".

Els independentistes plantegen que, "davant les coaccions dels poders de l’Estat per a intentar limitar els temes de debat en el Parlament de Catalunya, no hi ha cap opció més que defensar el dret a la representació política i a la llibertat d’expressió" dels diputats, perquè "si la censura entra" en la cambra, "es desvirtua el sentit de la institució". I avisen que el Parlament "reitera i reiterarà tantes vegades com vulguin" els diputats la "reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per a decidir el seu futur polític".

La Mesa del Parlament va admetre ahir a tràmit la proposta de resolució, encara que els lletrats de la cambra van advertir que podria contradir la prohibició del TC d’aprovar textos sobre l’autodeterminació.

El Govern de Pedro Sánchez, de moment, esperarà que el Parlament aprovi la iniciativa per a decidir si actua sobre aquest text.

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va afirmar ahir que no pensa "censurar" als diputats o als grups de la cambra pel contingut de les seves propostes, malgrat els advertiments del TC, i va subratllar que està disposat a "assumir les conseqüències" d’aquesta decisió.

Torrent va indicar que vetlarà per a garantir "el dret de representació dels diputats" i també "la llibertat d’expressió", ja que "admetre la censura significaria limitar el parlamentarisme" i "emmordassar" a la cambra.

Notificació
Segons Roger Torrent, ell i els altres membres de la Mesa estan disposats "a assumir les conseqüències judicials i personals" que es deriven del fet de permetre que es debati sobre determinats temes, encara que el TC els va fer arribar fa dues setmanes una notificació perquè s’abstingueren de tramitar noves iniciatives similars a les que ja ha anul·lat.

Va advertir, no obstant això, al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que tindrà "l’oportunitat de trencar amb la judicialització de la política, o per contra, continuar fent el mateix" que el seu antecessor, Mariano Rajoy.

To Top