Cultura i Espectacles

“L’atenció és la pròpia energia vital i per això cal educar-la”

L’atenció és la cosa més preuada que tenim, i per això tothom i tot ens la vol prendre. De la importància de l’atenció per la vida humana, per a la salut i l’educació de les emocions, pel desenvolupament de les persones i de les societats, va parlar Josep Maria Fericgla dilluns, en una conferència que va omplir l’aula magna del Centre Cultural.

Tan important és l’atenció que "antigament, la religió i la filosofia prescrivien eines per educar-la", va recordar Fericgla. En el fons, la meditació, el ioga, el dejuni, l’oració, "són formes de fixar l’atenció, d’ensenyar la gent a controlar-la". Va criticar, però, el mindfulness, perquè apunta a centrar-la en un mateix, amb la qual cosa "es desenvolupa narcisisme, introversió, persones que el passen el dia jutjant-se…".

Les tècniques d’educació de l’atenció sempre han estat desenvolupades "en un context espiritual, teista o no, que posaven el focus en educar l’atenció per a alguna cosa. Si no hi ha un context adecuat, es produeix un crrtcircuit", creu Fericgla. La monja Teresa Forcades, per exemple, li va dir fa poc que resava pel bé de la humanitat, per la seva comunitat, "però no per mi. Si em poso a mi mateixa com a centre de l’anhel, aniré malament".

Hi ha tres dinàmiques bàsiques sobre l’atenció. Una són les formes de la seva atracció. "Una persona adulta, amb l’atenció educada, sabrà si necessita l’atenció dels altres, i com fer per tenir-la." I la manera més habitual i fàcil per captar l’atenció és "aixecar el to emocional. Quan un polític augmenta la càrrega emocional, compte!, perquè vol ficar-li un missatge". I va posar com a exemple l’Albert Rivera, que feia setmanes "que ningú li feia cas, perquè uns votants se li van a Vox, i altres votarem partits independentistes. Llavors, va començar a augmentar el to dramàtic dels seus missatges, parlant del que passava a la seva ‘estimada’ Barcelona. L’augment del to emocional preludia l’adoctrinament".

Els perills de l’atenció oberta
Segona dinàmica: l’atenció pot ser estesa o restringida. Estesa vol dir oberta, com quan passeges "i qualsevol aparador o missatge et pot robar l’atenció. A una atenció oberta fàcilment li poden fer entrar idees, pot ser adoctrinada". I l’atenció restringida és quan estem centrats, concentrats en alguna tasca La tercera dinàmica és la recepció de l’atenció, "si vull o no rebre-la".

Quan una persona no controla les dinàmiques de l’atenció, esdevé ineficaç, amb menys capacitat per planificar la seva conducta, comet errors intel·lectuals i emocionals, i és fàcilment manipulable i controlable. "Els ‘brillos’ externs li roben l’atenció. Normalment, qui no controla la seva atenció, tampoc els seus diners." L’ atenció és "la pròpia energia vital" i qualsevol trastorn psicològic "implica intrínsecament mala gestió de l’energia".

En el col·loqui , se li va preguntar a Fericgla per l’amor, i així va parlar també de l’odi, "una forma de relació basada en la negació de l’altre". I va acabar referint-se a l’actualitat."El que ha passat aquests dies a Catalunya no és només per dotze polítics empresonats. És l’ explosió d’una frustració per uns sous miserables, uns lloguers impossibles, per tal com està l’educació i la sanitat, i la corrupció política.

To Top