Terrassa

Una gran pregària en favor de la pau, la llibertat i la reconciliació

"Davant el dolor i l’aclaparament que vivim necessitem aplegar-nos per a sentir l’escalf els uns dels altres i per a experimentar la força i el consol de la pregària", va començar el pare Gaspar Borda la "Vetlla de reflexió i pregària en solidaritat amb els encausats per l’1 d’Octubre", que dissabte a la nit va aplegar unes quatre-centes persones a l’Església Evangèlica Unida. Un acte de dues hores, en cinc passos, cada un amb obertures musicals, enceses de ciris, i torns de paraules (de lectures, reflexions, comentaris). I desenvolupat en tot moment en el "clima de reconciliació, de recolliment i de pregària" demanat per Borda.

Dins de l’ètica evangèlica
Van ser moltes i molt triades, i escoltades amb molta atenció, amb emoció continguda, les paraules i les veus d’aquesta vetlla. Jordi Cadevall, el presentador, va llegir una pregària escrita a la presó per Dietrich Bonhoeffer, detingut el 1943 per participar en un complot contra Hitler, i dos anys després executat. Meritxell Lluís, esposa de Josep Rull, va fer la "pregària dels empresonats", en què va dir que "malgrat aquest infern que ens ha tocat de viure, ens mantenim ferms, serens, i no permetrem que ni la més petita espurna d’odi o ressentiment colonitzi els nostres cors". I que l’1 d’octubre, "ens vam sentir poble, com a moviment pacífic, democràtic, cívic, per la pau i la llibertat".

La germana de Lluís Puig, Teresa Puig, va rebutjar qualsevol voluntat de venjança, i que va demanar "no quedar-nos passius davant de la injustícia", la qual cosa forma part "de l’ètica evangèlica. Va recalcar que "la no-violència no és passivitat, sinó accio compromesa".

El segle XX ha demostrat que es pot avançar sense sortir del camí de la pau, i Gandhi, Martin Luther King o Nelson Mandela en són exemples. La tradició evangèlica, la pau, la fraternitat, són els valors que alimenten el món republicà. Que la pregària ens doni força per perseverar en aquesta lluita per la verdadera demòcracia, sempre pacífica i amb respecte de l’altre".

"Quan s’experimenten crisis radicals com aquesta que ara ens toca viure, és quan també poden produir-se grans transformacions a l’interior de les persones i de la societat. Preguem perquè les nostres comunitats cristianes siguin llocs de diàleg i d’escolta mútua", va dir Laura Masvidal, esposa de l’exconseller Joaquim Forn. La pastora Rut Giornano es va referir als condemnats com "aquells que, amb força i valentia, van portar endavant la voluntat d’un poble, i avui estant empresonats" i va parlar del "somni de veure un país en llibertat, basat en els principis dels evangelis, de mirar l’altre amb respecte, com tu voldries ser mirat". L’acte acabà amb el cant del "Virolai" i "Els Segadors".

To Top