Terrassa

La vaga es deixa notar al teixit empresarial i al comerç local 

La vaga general d’ahir va obtenir un seguiment notable entre el teixit empresarial egarenc, especialment en el sector de la construcció i del transport, àmbits afectats especialment, igual que la indústria, pels greus problemes de mobilitat que es van viure ahir a Catalunya. A l’hostaleria i el comerç el seguiment va tenir més incidència al centre, sobretot a primera hora del matí, i es va anar regularitzant a mesura que avançaven les hores. En la majoria de barris de Terrassa la incidència va ser molt petita. Segons dades de la patronal terrassenca Cecot, un 45,5% de les seves empreses associades van tancar per decisió patronal. El percentatge de treballadors que es van sumar a l’aturada va arribar al 44,6% entre aquelles empreses que van mantenir l’activitat.

En l’àmbit general català, Foment va retallar molts les xifres. "La vaga reflecteix una disminució del consum elèctric del 6,6% significament menor a la de fa dos anys (3 d’octubre de 2107) quan, segons dades del Govern, va ser de l’11,5%", va dir en un comunicat. "La vaga ha tingut una afectació diversa segons els sectors empresarials. En la majoria, gairebé no s’ha notat encara que en alguns ha tingut més incidència. Cal destacar que en aquestes afectacions en les empreses han tingut un paper rellevant les dificultats de mobilitat pels talls de vies de carreteres i accessos i per la prevenció de treballadors i empreses per evitar conflictes davant la convocatòria de vaga general", va afegir. Per la seva part, Pimec va dir que la vaga general convocada per part dels sindicats CSC Intersindical i IAC va tenir un baix seguiment. "Això no obstant la taxa d’inactivitat ha estat elevada i són nombroses les empreses que van pactar amb els seus treballadors i treballadores diverses fórmules de flexibilitat com la variació de l’horari, el teletreball o la petició de vacances o permisos", afirmà

Pocs assalariats
Segons esta patronal, 4,2% dels treballadors/es de Catalunya va secundar la vaga (3,9% a Barcelona, 9,1% a Girona, 8,8% a Lleida i 7,8% a Tarragona). Així mateix, Pimec constata que un 39,8% de les pimes de Catalunya (35% a Barcelona, 70% a Lleida, 78% a Girona i 70% a Tarragona) va decidir aturar la seva activitat, arribant a acords amb les seves plantilles. Va ser per identificació amb la vaga o simplement per motius logístics i de producció. Segons l’enquesta interna que va fer Cecot ahir entre 668 empresaris associats a l’entitat, el 60% de companyies del sector serveis a Terrassa va decidir tancar, mentre que el 67% d’assalariats d’aquest àmbit va donar suport a la convocatòria. A la construcció, el "lockout" (tancament patronal) va arribar el 61,9%; en aquest àmbit, el 80% dels operaris no va anar a la feina. En el transport, el sector més afectat per les mobilitzacions d’ahir, es va arribar a un 60% de tancaments. En aquest sector, el 67,2% dels treballadors, s’hi van sumar.

El grau d’afectació, malgrat que és important, baixa notablement a la resta de sectors. Als serveis, el 54,9% d’empreses no van obrir ahir i un 70,5% de treballadors van seguir la vaga. A la indústria, el nivell de tancaments cau fins al 32,5% (32,2% de treballadors). De fet, als polígons industrials de Terrassa es va veure ahir menys activitat, fet que és va notar sobretot en la part logística, amb menys circulació de camions i més llocs d’aparcament. Es veien empreses totalment tancades, algunes que treballaven portes endins i els altres, pot ser el percentatge més gran, que portaven la seva activitat amb normalitat. Part de les empreses que van tancar ahir van pactar amb els seus treballadors la recuperació de la jornada perduda. Finalment, no va obrir, segons Cecot, el 34,1% dels seus comerços associats i un 31,5% dels seus treballadors no van anar a la feina ahir.

Segons la Generalitat, la vaga va tenir un seguiment del 42,5% a l’ensenyament públic a Catalunya, un 24,6% al privat i un 33,3 al concertat. A la universitat el seguiment arriba al 90%. En el comerç català, segons aquestes dades, la incidència es xifra entre el 60% i el 80% segons el territori, i en la funció pública en el 35%. A l’Institut Català de Salut (IVCS) va fer vaga el 20% dels treballadors, en la concertada, el 19,9% i en la privada, el 5,40%. Segons els sindicats convocants, la Intersindical-CSC i el IAE, la mobilitat es va veure reduïda un 50% als FFGC i el consum elèctric en general va caure un 11%. La Generalitat rebaixa el seguiment al 16,7% en el FFCC (47,6% menys de passatgers).

To Top