Terrassa

Nova pròrroga a Tmesa amb el futur del servei encara en l’aire

El ple de la setmana vinent aprovarà una nova pròrroga a Tmesa per tal que continuï prestant el servei d’autobusos a Terrassa. I ho farà tot i haver-se acabat ja les possibilitats de pròrroga incloses a la concessió inicial. El govern allarga així un any més el contracte amb la societat amb la intenció de decidir en aquest temps si assumeix la gestió o opta per concessionar el servei a un operador extern.

La concessió a Tmesa (empresa mixta participada al 80% pel Grup Avanza i al 20% per l’Ajuntament) data de 1989. Llavors es va establir una durada del contracte per a l’explotació del servei de transport urbà de viatgers de 20 anys, prorrogables 10 anys més. La realitat és que els dos períodes contemplats en la concessió inicial ja s’han esgotat i la situació és que després de 30 anys, encara no se sap la forma de gestió futura del servei.

Fa dos mandats, el 2013, que es va decidir canviar la forma de gestió i passar directament a la concessió externa. El periple de l’anterior concurs públic per adjudicar el servei va conduir a renunciar al mateix. L’actual situació és que ni s’ha convocat un nou procediment d’adjudicació i ni tan sols s’ha decidit encara la forma de gestió del servei. Després que l’anterior govern, en l’etapa en què encara era alcalde Jordi Ballart (pel PSC), decidís tancar el debat i optar per la concessió, el nou bipartit (ara amb Ballart a TxT i ERC com a soci) ha reobert el tema. En la primera junta de govern van decidir que s’hi posaven a estudiar (un altre cop) a fons la viabilitat de la gestió directa, deixant clar que la seva intenció és municipalitzar el servei. Sembla que els estudis que determinin si és o no factible aquesta voluntat política encara no hi són, i d’aquí la necessitat de prorrogar la gestió, ara sí, amb tots els terminis ja esgotats. Des del servei de Mobilitat expliquen que esperen aclarir quin serà el futur model abans que acabi l’any i que aquesta sigui la darrera pròrroga.

El perllongament del contracte que veurà la llum al ple té un any de durada; és a dir, Tmesa continuarà al capdavant del servei des de l’1 de gener fins al 31 de desembre de 2020, “com a màxim”, resa l’expedient.

Ampliació de capital
Amb la pròrroga del contracte s’inclou l’ampliació de l’aportació de capital a Tmesa, per part de l’Ajuntament, en 182 mil euros per pagar diferents inversions fetes aquest any, com, per exemple, dos vehicles auxiliars elèctrics, ordinadors o la posada en funcionament de la targeta que ha de servir per anar gratis fins a l’Hospital (65.800 euros).

A part, també es contemplen les inversions que caldrà fer l’any vinent, per valor d’1,9 milions d’euros. La més destacada és la compra de cinc autobusos híbrids.L’Ajuntament continua així amb el compromís polític adquirit el mandat passat de renovar anualment la flota d’autobusos de Tmesa per tal de reduir l’antiguitat dels vehicles i oferir un millor servei als usuaris.

La intenció de l’executiu és que els nous autobusos arribin a Terrassa abans de l’estiu. De fet, la regidoria espera que puguin entrar en funcionament el juny de l’any vinent. En aquests moments, l’edat mitjana dels autobusos de Tmesa és de 8,4 anys. L’empresa compta amb 67 vehicles.

To Top