El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, que comença dimecres i es perllongarà un mes, rendeix homenatge en l’edició d’enguany, la que fa divuit, a la poeta, traductora i assagista terrassenca Marta Pessarrodona, recentment guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium. L’homenatge a la també crítica literària i articulista, programat per al dia 19, estarà dirigit per Àngels Gregori i comptarà amb Pilar Aymerich, Karmele Marchante i Àlex Susanna. Durant l’acte s’estrenarà el documental “El record de les absències”, de Toni Moreno.
Pessarrodona (Terrassa, 1941), que resideix des de fa anys a Valldoreix (Sant Cugat), té publicats uns trenta llibres, l’últim dels quals, el poemari “Variacions profanes”, el va presentar el juny passat per primera vegada a Terrassa.
Al Premi d’Honor de les Lletres a Catalanes concedit a Pessarrodona se sumen altres reconeixements com la Creu de Sant Jordi (1997), el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat (2010) o la Medalla d’Honor de Terrassa (2013).
Com a poeta destaquen obres com “Primers dies de 1968”, “Setembre 30” (prolongat per Gabriel Ferrater), “Vida privada”, “Memòria” “A favor meu, nostre”, “Berlín suite” i “L’ amor a Barcelona”. A més, l’escriptora compta amb una antologia poètica que reuneix els seus versos des de 1969 fins a 2007 i que va ser publicada per l’Editorial Meteora en 2007.
Escriptores universals
També cal remarcar el seu treball com a traductora (domina el català, el castellà, l’anglès i el francès) en obres de grans escriptores universals com Susan Sontag, Doris Lessing, Erica Jong, Simone de Beauvoir, Margarite Dures, Edgar Allan Poe i Lewis Carroll, entre altres. Així i tot, ha exercit la crítica literària i el periodisme i té dos guions de cinema que mai van arribar a rodar-se.
Juntament amb Pessarrodona, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat homenatjarà al poeta i pintor Narcís Comadira, amb una mostra d’obres seves inèdites el dia 15 al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), en el marc de l’homenatge que li dedicarà el certamen en un acte presentat per Àngels Solé i conduït per Oriol Ponsatí-Murlà (diumenge 20). També serà objecte d’homenatge el poeta Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998), amb motiu del centenari del seu naixement.
En roda de premsa, la regidora de cultura de Sant Cugat, Esther Madrona, va explicar que la ciutat sempre ha volgut ser un punt de referència per al món de la poesia i que, per aquesta raó, se celebra aquest festival, que concedeix el Premi de poesia Gabriel Ferrater.
Enguany, l’esdeveniment comptarà amb més de 50 actes en quasi 30 espais repartits entre biblioteques, centres cívics, llibreries, bars i molts altres punts. Encara que el festival es perllongarà un mes, hi haurà una setmana central d’activitats entre els dies 14 i 20.
Autors desconeguts
El director del Teatre-Auditori de Sant Cugat, Pep Tugues, va destacar que “l’objectiu de la diversificació d’espais és estar en tots els llocs de la ciutat que puguin acollir poesia i d’aquesta forma arribar al màxim de públic”. També va ressaltar la gran varietat d’actes que el festival presentarà en aquesta edició, i va reconèixer que el programa presenta una quantitat “anòmala” d’actes musicals que en principi no s’havien contemplat.
La proposta d’enguany per a la Nit de Poesia és a càrrec de l’escriptor Jordi Lara, que ha apostat per introduir en escena a autors desconeguts que no aspiren a publicar les seves obres, sinó que “entenen la poesia com una vivència íntima i particular”. Lara va explicar que “la introducció de poetes marginats que escriuen a cor obert sobre les seves experiències fa que ens qüestionem el concepte de qualitat i si més enllà del cànon i l’excel·lència pot haver-hi o no bona poesia”.