Les botigues de l’eix comercial que conformen els carrers Ample, Renaixement i Periodista Grané, a la frontera entre els barris de Sant Pere Nord i Ègara, llencen un SOS al veïnat davant l’allau de tancaments d’establiments a la zona. Els comerciants avisen que les botigues tanquen persianes i, “si no frenem el desastre”, els barris acabaran sent un desert, perdran vitalitat i pols econòmic. Lluny de resignar-se, demanen la complicitat del veïnat.
Des de fa uns dies, a l’eix del carrer Ample els aparadors de molts comerços mostren un cartell que interpel·la als veïns amb la frase: “Si tu no vens… nosaltres marxem”.
El crit d’auxili recorda als ciutadans la importància de les seves decisions a l’hora de comprar i que les compres digitals i a les superficies allunyades de la trama urbana estan matant el comerç de proximitat. Als “carrers sense comerç l’habitatge perd valor”, diu el cartell, que recorda que les compres per internet són “a empreses que no paguen impostos a Espanya”. El petit comerç si contribueix, diuen, i d’aquesta manera “sostenim la Sanitat i l’Educació”.
La plataforma Salvem el Petit Comerç, promotora de la iniciativa, apel·la a la consciència dels consumidors per reactivar el comerç de barri i demana un pla de xoc “per fer front al desastre”.
Al capdavant del col·lectiu hi ha Alberto Pérez Buj, un comerciant del carrer Ample que va decidir sacsejar les consciències dels seus veïns i clients penjant el primer cartell al seu aparador. “De seguida van venir altres botiguers demanant-me còpies per col·locar-los als seus establiments i alguns veïns també, per posar-los a portes i finestres. Ja hem repartit més de cent!
Alberto Pérez explica que la situació que viu l’eix de comerços dels carrers Ample, Renaixement i Periodista Grané és crítica. A aquesta via han tancat en el darrer any “una carnisseria, una agència de viatges, una botiga de llaminadures i una de fotografia”. A Ample, al costat de l’oficina de La Caixa, han abaixat persianes “una botiga de moda, una oficina de l’antiga Caixa Terrassa i una merceria. A Renaixement, afegeix, “només queden dues fruiteries, una carnisseria i una botiga de dietètica. Han tancat una joieria, una sabateria, una peixateria i alguns bars. No han pogut aguantar més temps en pèrdues”.
A Salvem el Petit Comerç avisen que es preparen noves baixes els propers mesos. “Algunes botigues haurem de tancar al gener si tornem a viure un Nadal com el de 2018”, diuen. Les facturacions han caigut un 70 per cent en la darrera dècada.
El nou model de consum
Els botiguers de Sant Pere Nord i Ègara saben que el comerç d’altres barris està “en situació similar” per què “tota la ciutat està patint aquesta crisi, que no és econòmica sinó de canvi en els hàbits de consum”.
No és, diuen, un problema només del comerç, “és del model de ciutat que volem -diu Alberto Pérez Buj-i de si apostem per mantenir el model mediterrani, amb carrers amb comerç, activitats i gent que passeja i conviu, o el model americà, amb pobles i ciutats deserts i la gent consumint desmesuradament als afores”.
Salvem el Petit Comerç va traslladar el 10 de setembre les seves inquietuds a la regidora de Comerç i Mercats, Jennifer Ramírez, que va prendre nota, “ens va dir que ens donaria resposta i va suggerir que farien un estudi. Però el que volem són actuacions ja, perquè no tenim temps per esperar”.
Diari de Terrassa ha demanat sense èxit la versió de la regidora sobre la trobada i la seva opinió sobre la proposta de Salvem el Petit Comerç.
La plataforma demana “de manera urgent” un “pla de xoc que freni el desastre” i sigui el principi de la solució, amb “tres fases d’actuació immediata i de presa de consciència”.
Els comerços hi han posat calendari a la seva proposta. A l’octubre, la fase de “recollida d’idees -diuen-, un laboratori popular on tothom aporti, nens a les escoles, petit comerç, públic en general”. En paral·lel, demanen a l’executiu municipal que faci prospecció d’experiències d’èxit a altres ciutats espanyoles i a Europa. Al novembre creuen que s’hauria de pressentar el pla de xoc i al desembre les primeres mesures “per a tota la ciutat”, puntualitzen.
Una plataforma de venda online
Alberto Pérez Buj en proposa una. Crear “una plataforma del comerç local per la venda online dels seus productes. Els clients ja ho fan a altres plataformes -diu-. Hem de competir oferint proximitat i d’aquesta manera, quan passin a recollir el producte generarem tràfic a les nostres botigues”. Pérez també apunta mesures que millorin l’entorn com la il·luminació dels carrers comercials i la intervenció en punts on s’han detectat casos d’incivisme i d’inseguretat.
“Aquest és un repte no només pel comerç, és un problema que de la ciutat”, comenten des de Salvem el Petit Comerç. Perquè un barri sense botigues, sense oficines bancàries i sense serveis, diuen, “condemna als veïns a agafar el cotxe per fer les compres, els nens van a escola per rutes desertes i privem als avis de les compres al costat de casa, els obliguem a caminar, quan molts no poden fer-ho”.
La plataforma Salvem el Petit Comerç demana als veïns que reflexionin sobre les seves compres i recordin que els barris es desertitzen si les botigues abaixen persianes