A mitjans de setembre es va presentar una nova plataforma que està en desacord amb el projecte de llei de contractes de serveis a les persones que prepara el Govern de la Generalitat i que es coneix com a llei Aragonès en referència al vicepresident econòmic del Govern, Pere Aragonès. El nou moviment considera que la norma normativa, que tot just s’està redactant, és un pas definitiu en la privatització dels serveis públics i que cal mobilitzarse per aturar-la.
A la plataforma hi ha entitats vinculades a l’àmbit educatiu i sanitari. Una de les que en forma part es La Pepeta de Terrassa, que agrupa essencialment Ampes i famílies d’escoles públiques. La Pepeta s’ha apuntat al calendari de protestes i participarà en la manifestació d’aquest dissabte a Terrassa. La convocatòria és a les 12 del migdia a l’Estació del Nord i des d’aquí s’anirà fins a L’Horta dels Frares al Parc de Vallparadís, on a la una de la tarda hi haurà parlaments.
Preocupació
En el seu comunicat, les Ampes, seguint el posicionament de la nova plataforma, es mostren preocupades perquè creuen que amb l’objectiu de regular la contractació dels serveis públics, s’acabi consolidant la privatització dels serveis ja existents". I citen com a referència, el model de gestió privat del temps de migdia i menjadors que tenim a la ciutat, sobre el que recorden que "desitjarien que fos gestionat directament per l’Administració i sense un cost afegit per les famílies". També ha expressat la seva inquietud perquè la nova llei suposi una ampliació de la mercantilització dels serveis que ara es troben sota la gestió directa de l’Administració, establint dons nous objectes d’externalització, com ara l’ensenyament pre-escolar, tutories o feines d’especialitat en l’àmbit educatiu. En definitiva, pensen, que "aquests serveis en mans i interessos privats, subjectes a la lògica de mercat i del benefici, aguditzi problemes gravíssims com la desigualtat social i la segregació escolar".
Educació gratuïta
Les Ampes de La Pepeta es reivindiquen defensores de la gestió pública com a garantia de transparència, participació ciutadana i democràtica i eina de protecció de drets socials i laborals, en àmbits tant sensibles com l’educació i la sanitat. En aquest context, defensen la creació d’un marc legal que blindi l’externalització d’un ampli conjunt de serveis i drets bàsics, tot preservant un model de gestió directa per part de l’Administració pública.
Cal recordar que aquesta no és la primera vegada que La Pepeta es mostra favorable a la gestió pública. Des de la seva creació, el curs passat, han reivindicat en diverses vegades que defensen una educació pública universal, inclusiva, de qualitat i participativa. I consideren que l’educació ha de ser gratuïta i lliure de copagaments. De fet, en el seu manifest de presentació ja recollia aquests principis .