Diners

Pere Aragonès avisa dels riscos que pateix l’economia catalana

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va alertar ahir que "el principal risc per a l’economia catalana és que continuïn la interinitat i la inestabilitat del govern espanyol". El vicepresident lamentà que l’Estat no sigui capaç d’actualitzar les bestretes del model de finançament que han de servir per "finançar la salut, l’ensenyament, les polítiques de treball i seguretat que portem a terme els territoris", que en el cas de Catalunya són 1.317 milions d’euros.

D’altra banda, el responsable econòmic del govern va defensar la bona salut de l’economia catalana i va destacar el seu ritme de creixement "moderat i madur" i el diferencial amb la resta de la zona euro. En aquest sentit, va dir que els únics perills poden venir del mateix fet que fins ara era una fortalesa: l’obertura a l’exterior. Segons el vicepresident, Catalunya ha sortit de la crisi gràcies a les exportacions: "Exportem al món el doble que a la resta de l’Estat. Això demostra que som una economia molt oberta i que l’evolució de l’economia alemanya, de la resta d’economies europees i del comerç internacional, ens afecta", va concloure.

Pel que fa a les conseqüències que pot tenir sobre l’economia la possible reacció de la societat catalana a la sentència del Tribunal Suprem, Aragonès es va mostrar convençut que "la mobilització que hi hagi enfortirà el país i no perjudicarà l’economia".

Mobilitzacions
Al contrari, va fer notar que "mentre les mobilitzacions siguin cíviques, pacífiques i transversals com les que s’han fet fins ara, això és un risc mínim". El vicepresident va fer aquestes declaracions en una entrevista al programa El món a RAC 1. Preguntat sobre si el Projecte de llei de contractes de serveis a les persones significa l’externacionalització d’alguns dels serveis bàsics de l’estat del benestar, el vicepresident ho va negar rotundament. Segons va explicar, aquesta Llei, que va iniciar el conseller Raül Romeva i que actualment es troba en tràmit parlamentari, "té per objectiu que la contractació d’aquest tipus de serveis prioritzi la qualitat per sobre del preu, a més, introduint clàusules ambientals socials i fins i tot una reserva de contractació per a cooperatives i tercer sector". Així, i d’acord amb la nova normativa, el Govern prioritzarà criteris de qualitat i excel·lència per sobre de puntuacions econòmiques a l’hora d’escollir les entitats i empreses que hauran de prestar aquest tipus de serveis.

Per a Aragonès, aquesta llei també vol acabar amb els oligopolis "perquè hi ha àmbits que ja es contracten i que veiem que acaben en mans de les grans multinacionals de l’Ibex 35, que van a rebentar preus quedant-se amb serveis, com per exemple, l’atenció a la gent gran", digué.

To Top