Terrassa

Pluja de queixes i dubtes dels veïns sobre el canvis de carrers

"Tinc problemes per sortir del pàrquing al carrer Vinyals pel caos dels conductors despistats"; "Necessitaré una targeta especial per accedir al meu pàrquing del carrer Major?; A Baldrich avoquen cotxes de tres carrers. Què fareu per evitar el col·lapse?; Podrem aparcar al trangle del carrer Igualtat fora de l’horari d’entrades i sortides d’escola?; Teniu un pla per Arquimedes i Galileu?".

Són alguns dels dubtes, queixes i inquietuds plantejats dilluns pels veïns del Centre, convocats per l’Ajuntament a una reunió informativa sobre els canvis als carrers implantats la darrera setmana.

La sala d’actes de la BCT es va quedar petita. Els residents estaven inquiets i volien respostes -pràcticament cada assistent portava un prec-, cosa que va tensar l’ambient durant la primera hora; les introduccions del meteoròleg Francesc Mauri i del científic Jordi Sunyer es van fer llargues i es van sentir algunes queixes.

El tap de Baldrich
La directora de Mobilitat, Susi López, va ser l’encarregada de respondre a les preguntes dels assistents i d’anunciar el següent paquet de mesures que s’implantaran al gener. Seran un nou pas endavant en l’illa de vianants, va dir, i han de resoldre alguns dels problemes generats pels actuals canvis de sentit.

El més important, la saturació del carrer Baldrich, que ara rep cotxes procedents de tres carrers: Portal Nou, Puignovell i Sant Quirze. A partir de gener, l’illa de vianants s’ampliarà al sector del Vapor Gran i els carrers del Portal Nou, Puignovell i Font Vella – fins a Sant Pau- seran de vianants, disminuint el flux de cotxes cap a Baldrich.

Al gener també s’incorporaran a l’illa de vianants i a la zona de baixes emissions els carrers d’Iscle Soler, Cisterna, Mas Adell (on ara un cartell ja convida a començar a pensar rutes alternatives), un tram de Sant Marià i un de Sant Llorenç. A més, al pont del Passeig un dels carrils passarà a ser zona blava per a càrrega i descàrrega.

Lluïsa Melgares, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, va explicar els veïns que "és faran els ajustos que calguin" per evitar molèsties innecessàries, però a la sessió va quedar clar que el projecte de la zona de baixes emissions del centre no té marxa enrere.

La salut dels menors
Susi Lòpez va recordar que "dels 600 mil desplaçaments diaris a la ciutat, 200 mil és fan en vehicle privat i d’aquests, 72 mil entren i surten del centre", un entrellat de carrers estrets on els nivells de CO2 i de partícules en suspensió ultrapassen els límits fixats per l’OMS. "Un de cada quatre menors de Terrassa estudia al centre de la ciutat i hem de protegir-los", va dir López.

A la reunió es van explicar les noves rutes per accedir als pàrquings, les escoles i els habitatges del centre i es va donar resposta a la incògnita sobre el futur del pàrquing del Portal de Sant Roc.

"Tenim un informe de l’UPC -va recordar el regidor d’Urbanisme, Carles Caballero- que ens diu que l’estructura del pàrquing no col·lapsaria, però no poden descartar que un camió que passi per sobre no esfondri la coberta i acabi al primer pis de l’aparcament". Aquest risc va portar l’executiu a avançar el final de la concessió i tancar el pàrquing. Ara, "tenim en projecte convocar un concurs per connectar els pàrquings de Sant Roc i Plaça Vella, que tindran un únic accés per Vinyals, sense necessitat d’entrar a l’illa de vianants", va explicar Carles Caballero.

To Top