Terrassa

“Cal atreure els joves cap a la quarta revolució industrial”

Més formació a les aules sobre la tecnologia 4.0 i més assessorament i suport a les empreses per la seva implantació. Aquestes van ser algunes de les conclusions de la ponència que va oferir Ricardo Álvarez, consultor d’IDOM, sobre la implantació d’aquesta tecnologia a Terrassa, en la jornada sobre Formació Professional (FP) que va tenir lloc ahir a l’Auditori Municipal de la ciutat i que va reunir a professionals i tècnics de diversos àmbits.

En la seva intervenció, Álvarez es va remetre a un estudi que la seva consultora ha fet sobre la indústria 4.0 a Terrassa. Per situar-nos, quan es parla de 4.0, es refereix a la cuarta revolució industrial i a l’empresa que té tots els processos de producció interconectats tecnológicament (màquines i persones), de manera que permet una gestió més eficient i competitiva.

Sota aquest concepte, 4.0, s’engloben les tecnologies com ara Big data (accès i gestió a milions de dades), robots autònoms, simulacions en 3D, integració horitzontal i vertical de les coses, internet de les coses, ciberseguretat, núvol i realitat augmentada, entre d’altres.

Pel que fa a la ciutat, doncs, l’expert va destacar que estem en bon camí (va concedir una puntuació de 6 i 7) però que cal avançar per actualitzar-se i no quedar-se enrere. En aquest sentit Álvarez va recomanar algunes accions per posar en marxa com dissenyar campanyes pels alumnes de batxillerat i segon cicle d’ESO perquè es formin en la indústria 4.0 amb FP, a poder ser Dual; i assessorar i donar suport a les empreses per assegurar el relleu generacional i el perfil professional adequat.

"Oportunitat d’or"
Pel consultor, "Terrassa té una oportunitat d’or per la nova revolució industrial. Les empreses són conscients que han d’aplicar el 4.0 però la implantació és baixa. Jo crec que la formació, l’FP, té molt a dir i a fer. No solament perquè els joves es formaran per a llocs de treball que es necessiten sinó també perquè poden agafar el relleu generacional". L’expert va subratllar que "hem d’aconseguir revaloritzar les professions industrials perquè les empreses demanen tècnics capaços d’utilitzar la tecnologia més puntera i cal que les aules cobreixen aquesta demanda".

El consultor, en el preàmbul, va fer una radiografia de l’economia local i va explicar que la construcció, l’alimentació i la moda i el tèxtil són els sectors amb el pes més important. Va afegir també que el teixit empresarial està format principalment per microempreses i petites empreses. Va dir que el nivell de digitalització de les empreses (a partir d’una mostra de 712 que són les que facturen més de 4.000 milions d’euros a l’any) és encara incipient i que pràcticament estan en la fase de les pretecnologies, el concepte que serveix per definir que hi ha aplicació de recursos en primers estadis, com la comunicació i la gestió però no global. En aquest mapa va excloure el sector de l’automoció, que és el que ha avançat més en la quarta revolució industrial.

La jornada també va permetre tenir una radiografia sobre la tecnologia 4.0 a Catalunya, de la mà de Joan Miquel Hernández Gascón, del departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat. En la seva intervenció, Hernàndez va coincidir també en la manca de formació adequada per a la indústria 4.0 a Catalunya, tant a l’FP com a la universitat.

Hernández va esmentar que els cicles d’FP industrials (electricitat, electrònica, fabricació mecànica i instal·lació i manteniment) tenen poca matrícula i pel contrari és on hi ha més demanda de llocs de treball i on la taxa d’atur és més baixa. També es va mostrar preocupat per la formació universitària on també hi ha hagut un descens de 65 mil professionals en carreres tecnològiques en el període 2008-15.

Evitar la desigualtat
L’expert de la Generalitat va coincidir amb el consultor que va parlar de Terrassa. "Cal potenciar i millorar la formació en tots els nivells per facilitar la transició del capital humà cap als nous requeriments de la indústria 4.0 i, per aquelles persones que es vegin expulsades del mercat del treball i no puguin adaptar-se als canvis, cal prendre en consideració la posada en marxa de nous mecanismes de lluita contra la desigualtat".

La jornada sobre l’FP, que va arribar a la 17a edició, va ser inaugurada per a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i va ser conduïda per la periodista i economista Rosa Talamàs, de Terrassa i que treballa a TV3. Les ponències sobre la indústria 4.0 a Terrassa i Catalunya es van completar amb un debat. El tancament estava previst, cap al migdia, a càrrec de la regidora d’Educació, Teresa Ciurana.

To Top