Terrassa

Les ciutats volen que el deute energètic el pagui Endesa

EI pols entre els municipis catalans i les corporacions energètiques pel deute de les famílies en situació de vulnerabilitat va viure ahir un "coup de force" a Terrassa, on una cinquantena de pobles i ciutats van exigir a Endesa que condoni el deute de 21 milions. Alcaldes y regidors responen així a les amenaces de la companyia, que l’1 d’agost va remetre a 400 municipis de Catalunya una carta reclamant el pagament de deu milions d’euros, el 50 per cent del deute acumulat per les famílies. La companyia amenaçava amb començar a tallar subministraments a l’octubre si els ajuntaments no liquiden la factura alèctrica pendent.

"No tolerarem amenaces per part d’empreses que es lucren amb la prestació de serveis bàsics", va advertir l’alcalde de Terrassa Jordi Ballart, impulsor de la cimera i que ahir va exercir d’amfitrió.

Front comú
Al llarg de dues hores de debat, alcaldes i regidors van consensuar al centre cívic President Macià una declaració conjunta què exigeix a Endesa la suspensió del deute acumulat des de 2015, la retirada de la carta de l’agost "com a condició per a negociar", i insta a la Generalitat a liderar les converses amb les companyies.

Els municipis demanen a les institucions catalanes que responguin amb "mesures sancionadores i jurídiques" si les operadores energètiques tallen el subministrament a les famílies vulnerables.

"La carta marca un abans i un després"en les relacions amb les operadores energètiques, va dir ahir Ballart. Els alcaldes volen deixar clar que l’ultimàtum d’Endesa ha mobilitzat el món local, que ahir va reforçar el front comú municipal davant l’amenaça de la corporació.

A la cimera de Terrassa van participar alcaldes, regidors i tècnics de les quatre capitals de província catalanes, així com a representants de municipis d’arreu de Catalunya i del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Els asistents van debatre el posicionament del món municipalista davant la reclamació d’Endesa i van acordar una declaració conjunta i una moció que es portarà als plens municipals de tota Catalunya, a les diputacions catalanes i a les entitats municipalistes.

Els alcaldes entenen que amb la seva amenaça, Endesa vulnera la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’accés a l’habitatge i la pobresa energètica, que prohibeix explícitament el tall de subministrament a les famílies vulnerables.

Els municipis insten a les operadores "que es lucren amb la prestació de serveis elementals com l’aigua, la llum o el gas" a complir amb "la legalitat vigent a Catalunya, una llei avançada -va dir Ballart- que protegeix els drets de les persones en situació de vulnerabilitat".

Entre els acords de la trobada, hi ha la defensa explícita de l’aplicació de la Llei 14/2015, "fruit d’una Iniciativa Legislativa Popular" -van recordar els alcaldes-, i que va tenir el recolzament unànime del Parlament de Catalunya.

A la compareixença davant els mitjans, l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, la republicana Olga Arnau, va agrair explícitament la iniciativa de l’alcalde de Terrassa de convidar als municipis a fer un front comú. "La unitat d’acció és molt important", va dir Arnau, per a qui "les energètiques tenen grans beneficis i estan obligades a garantir els subministraments i la qualitat de vida de la gent".

La sobiranista Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, va reivindicar el paper dels municipis com a "garants dels drets de la ciutadania". "Fem un front comú per treballar contra la injustícia", va dir.

Si les companyies es lucren amb la prestació de serveis bàsics, han de fer front a la factura pendent de les families més vulnerables, defensen

Els participants
A la cimera de Terrassa van assistir representants d’una cinquantena de municipis, entre       els quals Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Terrassa, Manresa, Reus, Vilanova i la Geltrú, Mataró i Montcada      i Reixach

To Top