Comarca

La Generalitat aprova les bases per al desplegament del model català de FP dual

La Comissió Rectora del Sistema de la Formació i Qualificació Professionals ha aprovat les bases per al desplegament del model català de formació professional dual, amb la participació i el consens dels agents socials i de l’administració educativa i laboral. Ho ha fet aquest matí durant una sessió presidida pel conseller d’Educació, Josep Bargalló, on també s’ha aprovat el Document de Bases de l’Estratègia Catalana de Formació i la Qualificació Professionals de Catalunya (2020-2030). Han participat també en la sessió els consellers de la Presidència, Meritxell Budó; de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i el president del Consell Català de la Formació Professional, Fabian Mohedano.

L ‘objectiu del desplegament és impulsar la modalitat dual a partir d’una visió integrada en el marc del conjunt de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. Es vol aconseguir que l’FP dual es consolidi com un instrument que contribueixi a la millora de l’ocupabilitat de les persones, a la seva qualitat de vida, a la satisfacció de les necessitats de persones qualificades i a la competitivitat de les empreses.

La implementació i la definició d’aquest model s’ha de dur a terme a partir de la concertació entre les organitzacions empresarials i sindicals més representatives de Catalunya i l’Administració, especialment en aquelles matèries que afectin la relació entre la persona aprenent i l’empresa. En aquest sentit, la regulació de les condicions mínimes s’establirà a través de l’Acord Interprofessional de Catalunya i dels mecanismes que proposi la negociació col·lectiva. Aquestes condicions contemplaran el compliment en matèria de seguretat i salut laboral, les activitats formatives mínimes, així com la compensació mínima que haurà de percebre la persona aprenent.

Progressivament
Pel que fa al seu desplegament, es realitzarà per tot el territori, de manera progressiva, d’acord amb les necessitats que sorgeixin de la prospecció i els criteris generals de planificació; l’hauran de poder oferir tots els centres que imparteixen formació professional; i haurà de permetre donar respostes efectives i específiques a les necessitats de les persones, dels sectors, dels territoris i de les empreses en particular. Així mateix, els departaments competents en matèria de formació professional hauran d’adaptar la regulació d’aquest model a les seves normatives i publicar-les al 2020.

L’acord de bases destaca també que la formació professional dual s’ha de desplegar en unes condicions que estimulin la iniciativa i la implicació dels centres de formació, les persones i les empreses, amb suficiència de recursos humans i econòmics, i amb el reconeixement del paper i la responsabilitat que en termes pedagògics els pertoca. Hi ha d’haver doncs una dotació pressupostària específica que permeti fer concrecions adaptades a l’entorn o al sector que està dirigida l’oferta formativa.

Valoració
Hi ha un acord absolut de com transformar, millorar i integrar la formació professional en una única política a partir d’aquest concert amb el món sindical i el món empresarial", ha destacat el conseller Bargalló. El titular d’Educació ha posat com a exemples d’aquesta voluntat d’impulsar l’FP la "immediata posada en marxa de l’Agència Pública d’FP i l’impuls dels centres d’FP integral, en què s’hi farà la formació professional inicial depenent del Departament d’Educació, la formació ocupacional depenent de Treball a través del SOC, però també la formació d’empreses que en aquestes moments el Departament de Coneixement i Empresa també està treballant".

To Top