El Govern ha posat en marxa el primer centre d’atenció immediata a menors estrangers no acompanyats, els denominats "menas", amb capacitat per a atendre 50 d’ells, en un edifici condicionat situat al parc de Collserola, en terme municipal de Sant Cugat.
L’atenció als menors serà provisional, com a màxim de 24 a 48 hores, a l’espera de ser reassignats a algun dels centres del sistema de protecció, on tindran una residència més estable, segons va informar ahir la secretària d’Infància i Adolescència de la Generalitat, Georgina Oliva, durant la presentació del centre.
"El dispositiu s’ha dissenyat per a fer més agradable i acollidora la seva estada transitòria i per a satisfer les seves necessitats bàsiques", va subratllar Oliva, que va assegurar que és "un centre sense precedents a Catalunya i en l’Estat que escenifica el compromís del Govern amb els drets de les persones vulnerables".
El departament de Treball, Assumptes Socials i Família està gestionant, en paral·lel, la creació d’un nou espai a la ciutat de Barcelona, però, ara com ara, el de Collserola servirà com a "punt de referència" en el qual se situaran els joves no acompanyats que siguin localitzats pels Mossos, els Serveis Socials o la Guàrdia Urbana a Barcelona i els seus voltants.
La gestió del centre, que es troba envoltat de naturalesa, estarà a càrrec de la Creu Roja, mentre que l’edifici és propietat de l’Ajuntament de Barcelona, que l’ha cedit a la Generalitat.
El coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, va destacar ahir que la seva acció s’emmarca en la "missió humanitària" de l’entitat, amb l’objectiu de "dignificar l’atenció" a qualsevol menor "que hagi de passar per un procés tan difícil".
La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) té previst que el dispositiu comenci a funcionar aquesta mateixa setmana i que estigui operatiu fins al pròxim 31 d’octubre, quan decidirà si continua o no, en funció de l’èxit del model durant aquesta "prova pilot".
Uns 30 professionals de la Creu Roja -des d’educadors socials a infermers o conductors- treballaran en el dispositiu les 24 hores, al costat de dos agents dels Mossos d’Esquadra i un equip intern de seguretat.
Durant el període estival solen arribar més menors en aquesta situació, per la qual cosa les instal·lacions estan preparades per a adaptar-se a la demanda, que es calcula que serà, de mitjana, d’uns 600 joves al mes.
Una vegada dins, seguiran un recorregut unidireccional, començant per la rebuda per part de la Creu Roja i la identificació de per part dels mossos, al que seguirà l’espai d’infermeria i les entrevistes socials.
Mòbils
Les instal·lacions també compten amb espais educatius i de descans, en els quals, com a novetat, podran carregar els seus mòbils, una eina "no de luxe, sinó de necessitat, ja que moltes vegades és on guarden tota la seva informació", va afirmar Oliva.
Segons la DGAIA, més del 80% dels menors no acompanyats que arriben a Catalunya provenen del Marroc, i un 97% són homes.
Aquest nou centre de menors s’inaugura després que el passat maig un grup de veïns i el mateix Ajuntament de Rubí rebutgessin la instal·lació d’un equipament de menors estrangers no acompanyats a la localitat.