Comarca

Pedro Sánchez no parla de Catalunya

El candidat a la Presidència, Pedro Sánchez, va eludir ahir referències concretes a Catalunya en la seva primera intervenció i es va limitar a comentar que per a superar les tensions territorials no solament es requereix aplicar la Constitució, sinó que serà necessari “un projecte col·lectiu de regeneració nacional”.

En el seu discurs d’investidura, Sánchez sí que va apel·lar a reforçar una Espanya “unida i diversa” perquè no té sentit “alçar fronteres internes. Això és anar contra la història”. I en concret davant la crisi catalana va apel·lar a “un projecte col·lectiu, de regeneració nacional, progrés i d’inspiració europeista”.

“Quin sentit té fomentar la divisió, la desunió i la segregació dins d’Espanya quan necessitem més Europa?”, va exclamar el president en funcions.

El candidat, segons va dir, no veu cap sentit al fet que s’alcen fronteres interiors quan, precisament, el que cal fer és derrocar fronteres externes.

Aquesta falta d’al·lusió a Catalunya xoca amb la pretensió d’Esqueerra i JxCAT, que havien advertit que el sentit del seu vot dependria del que el candidat digués en el seu discurs sobre el conflicte secessionista.

De fet, el president del PDeCAT, David Bonvehí, va admetre ahir que està “sorprès” que el líder de PSOE, Pedro Sánchez, no contactarà amb JxCat en les hores prèvies al debat d’investidura, i va dir que el seu espai segueix a l’expectativa de si hi ha un acord amb Podemos.

A l’expectativa
En una entrevista en Catalunya Ràdio, Bonvehí va lamentar que el PSOE de Pedro Sánchez no hagi volgut parlar amb JxCat en la segona ronda de contactes amb les forces del congrés. “Ens hauria agradat que volgués abordar el problema polític català; estem una mica sorpresos que els partits espanyols no vulguin parlar”, va afirmar.

Bonvehí va evitar revelar què votaria si fóra diputat en el Congrés i va indicar que JxCat segueix a l'”expectativa” per a escoltar la proposta de Sánchez per al seu Govern en el ple de la Cambra Baixa i per a veure si finalment hi ha pacte amb Podemos, abans de prendre una decisió sobre el sentit del vot. D’altra banda, el dirigent independentista va subratllar que no veu “cap virtut” en un avançament electoral a Catalunya aquesta tardor.

En clau interna, en l’entrevista en Catalunya Ràdio el dirigent polític va evitar explicitar la seva posició sobre l’evolució del PDeCAT i l’ordenació de l’espai de JxCat, escudant-se que primer s’ha d’escoltar als associats.

Per la seva banda, el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d’Esquerra Republican, Pere Aragonès, va afirmar ahir que si el PSOE i Unidos Podemos (UP) “es posen d’acord” i aconsegueixen un pacte, la seva formació complirà el seu compromís electoral de “no bloquejar” la legislatura, ja que unes eleccions no ajuden i “suposen riscos”.

To Top