Opinió

Impuls al català

TVE va començar l’activitat a Prado del Rey (Madrid) el 28 d’octubre de 1956. Quan decidí descentralitzar emissions, a Catalunya s’escollí el cim de la muntanya de Montjuïc, a Barcelona. On hi havia hagut un restaurant durant l’Expo-1929. Rebé el nom d’Estudis Miramar. Fins que el 27 de juny de 1983 es traslladà a Sant Cugat. La primera emissió des de Barcelona fou un derbi futbolístic (Barça-Madrid) el febrer de 1959. Fins a arribar al 14 de juliol de 1959, en què es projectà un programa de varietats anomenat "Balcón del Mediterráneo".

RTVE Catalunya, doncs, és el centre de producció de TVE al Principat i festeja els 60 anys d’existència. Som davant d’una efemèrides que no es pot obviar. En allò que em pertoca, diré que m’he tornat paulatinament antitelevisiu. No per la irrupció d’internet i les noves tecnologies. Entre d’altres motius perquè la política copa consells d’administració. Ací, contemplo TVE i totes les televisions autonòmiques, sense excepcions. Això comporta la minva de credibilitat i objectivitat en els continguts. A banda, trobo més profitós cercar nous reptes (llegir, escriure o fer música). M’obligo a una major exigència i n’obtinc rèdits molt superiors. Me’n surto amb més recursos de premsa i ràdio… Sense oblidar la forta deriva d’alguns canals envers el que s’ha convingut a batejar com a "teleporqueria".

Déu sap que em delia per haver pogut dedicar professionalment els meus anys de vida laboral al món de la informació. Malgrat no ésser possible, sempre he tingut el cuc dels lligams i sintonia amb el seu entorn. Des d’aquesta visió, crec que el poder públic hauria d’exigir major compromís i nivell als operadors. Fins i tot, recuperant la "puresa" dels inicis i el repte de lluitar per formar, informar i entretenir. Massa sovint la "caixa tonta" entabana el personal i li buida el cervell.

Paral·lelament, en la història de la televisió en català, el 10 de setembre de 1983 es duia a terme la primera emissió (en proves) de TV3. La programació normal començà el 16 de gener de 1984. Per tot plegat, just és reconèixer el paper cabdal de TVE i TV3 en la defensa/arrelament del català. A partir d’ací, la meva enhorabona més sincera i sentida a l’equip directiu de Diari de Terrassa en assolir un mitjà íntegrament en català des del proppassat dia 6 de juliol.

To Top