L’equip de govern té previst elaborar un diagnòstic de la situació que travessa el comerç de proximitat per tenir una radiografia actual de les mancances i les oportunitats i, posteriorment, activar mesures que dinamitzin el sector i ajudin a evitar realitats com les de La Temerària, la llibreria que aquests últims dies ha compartit per les xarxes socials la seva delicada situació econòmica.
La regidora de Comerç, Jennifer Ramírez, i la de Cultura, Rosa Boladeras, es van reunir la setmana passada amb el propietari de La Temerària, Àlvar Masllorens, que ha fet pública una carta on exposa la fràgil situació econòmica que pateix aquesta llibreria independent. Masllorens no només exposa sense tabús la crisi particular del seu establiment, sinó "l’atzucac que viu el comerç en general".
A la reunió, Ramírez, més enllà de donar suport a aquest llibreter, li va traslladar la intenció del govern de fer una diagnosi de la situació del comerç de proximitat. Ramírez explica que fins que no estigui redactat el pla de mandat no pot concretar les mesures que ja pensen aplicar per dinamitzar el comerç, però, d’entrada, assegura que faran una radiografia per saber "les necessitats reals" del sector. Volen tenir clar, continua, "perquè no hi ha nous emprenedors que vulguin implantar nous negocis als locals buits". Explica que aquest informe no vol ser només una eina a nivell quantitatiu. "No només volem saber el nombre de botigues què han tancat. També el perquè i què podem fer per evitar que això passi", comenta la regidora.
Ramírez recorda que el programa de Tot per Terrassa ja dibuixava mesures d’aquest tipus, que ara, s’han de concretar en un pla de mandat que es confeccionarà amb l’altre soci de govern, ERC.
Àmplia repercussió
La carta de Masllorens de seguida es va fer viral. Va tenir molta repercussió a les xarxes socials i també, explica el mateix implicat, són molts els comerciants que s’han adreçat a ell per fer-li saber que passen per una situació similar. En aquest escrit, Masllorens descriu que La Temerària acaba de tancar "el pitjor mes de la seva història". Assegura que el 2018 les vendes van caure un 20% respecte de l’any anterior, però, a més, que aquest any, la situació és encara "més complicada".
Aquest crit d’ajuda no el fa només pel seu negoci. Masllorens ha aprofitat la carta per fer reflexionar en veu alta sobre la situació del comerç de proximitat. "Com a consumidors, estem canviant els hàbits de compra. Ens pensem que no, però cadascuna de les decisions de compra es important, defineixen la ciutat que tindrem", subratlla. El comerç local, insisteix, "necessita de la complicitat de la ciutadania" per seguir endavant.
Arran d’aquest comunicat, molts altres comerciants i llibreters, en particular, s’han adreçat a ell per admetre que també estan passant per una situació similar. "Sembla que hi havia un acord tàcit al sector de callar quan les coses no van bé, però és una realitat que s’ha d’explicar", comenta. Les reflexions d’aquest botiguer han aconseguit obrir el debat ciutadà sobre el comerç de proximitat i fer remoure algunes consciències.
Masllorens no defuig l’autocrítica. Ja forma part d’una plataforma que agrupa diferents llibreries per impulsar la compra en línia i del llibre electrònic, però no para de donar-li voltes al cap per fer que el seu negoci arribi a més gent.
Respecte l’agenda cultural que elabora la llibreria, també s’està plantejant noves formes de difusió. Vol continuar (fa més de 30 anys que és al sector del llibre) i vol fer-ho a Terrassa, però ara per ara si no amplia la clientela no podrà continuar endavant perquè porta quatre anys, des que va obrir, "sense guanyar res".