És un joc hàbil i destre/ que amb els mots pretén jugar/col·locant-los com pertoca/a sota d’un dibuixet”, i són dibuixos o gravats, “que si són traçats amb manya/ ens deixen bocabadats”, explica Joan Vilamala, sobre les auques, en la presentació de la mostra “El món de les auques”, amb una part de la seva col·lecció que es pot veure fins diumenge. Una introducció escrita, en coherència amb el tema, en rodolins, com els que hi ha al peu de cada vinyeta de cada una de les 151 peces, les més antigues del segle XIX la més recent de l’any passat, que formen aquesta important exposició d’auques que l’Associació de Col·leccionistes de Terrassa (ACT) ha portat al Centre Cultural.
L’auca és una expressió artística catalana de la qual no sé sap ben bé l’origen i que és un precedent dels còmics. Es presenta sempre en una sola pàgina, amb una sèrie d’imatges encasellades en vinyetes, cada una de les quals porta a sota dos o quatre versos fent rodolins. Hi ha auques dibuixades per artistes de tanta anomenada com ara Valentí Castanys (a hores d’ara en plena recuperació i reivindicació, arran de l’edició i èxit del llibre “Valentí Castanys Barcelona-Hollywood, a Quaderns Crema), Ricard Opisso, Joaquim Muntañola, Joan Junceda o Pilarín Bayés, i n’han escrit “grans poetes/ com Carner o com Martí i Pol,/i escriptors més tastaolletes./Qui no en fa és perquè no vol”.
Una selecció sobre cinc-centes
També Joan Vilamala n’ha escrit un grapat, i algunes són a l’exposició. Nascut l’any 1949 a Folgueroles, i més conegut per la seva activitat musical com a membre fundador del grup de música folk Esquirols (1968-1986, amb sis elapés publicats), la primera auca que va veure va ser la de “la Puiglagulla”, sobre la història d’aquest santuari de la Plana de Vic, que el seu pare li va comprar un dia que hi van anar d’excursió. Vilamala era llavors un nen petit “que tot just havia après a llegir, i llegint aquella auca notava que els versos impresos se m’enduien perquè eren en la llengua que parlàvem a casa”, escriu en el catàleg de l’exposició editat per l’ACT.
Des d’aleshores n’ha recopilat unes cinc-centes, de les que Francesc Comelles (ACT) en va fer una selecció de 151. A la sala 3 s’hi exposen les de format més petit, ordenades per temàtiques i de forma cronològica, i a la 4 les més grans. I tres vitrines presenten les auques dibuixades per Jaume Gubianes, Josep Casadevall i Isaac Bosch.
La ficha
Exposició: “El món de les Auques. Col·lecció de Joan Vilamala”
Lloc: Centre Cultural Terrassa
Dades: Fins al 14 de juliol
Horaris: De dilluns a dissabte, de quatre de la tarda a nou de la nit