Diners

Torra recorda que Catalunya és la primera economia de l’Estat

El president de la Generalitat, Quim Torra, va fer ahir una crida als empresaris, "els representants de l’economia real, de l’activitat i llocs de treball", a "allunyar-se d’allò que s’anomenen les elits desvinculades de la realitat del carrer i allunyades de les persones". Durant l’acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya, que elabora el Consell General de Cambres de Catalunya, el cap de l’Executiu va demanar el seu "compromís" a l’hora de "jugar un rol determinant en la construcció d’aquest país millor que volem". La Memòria conclou que l’economia catalana s’ha desaccelerat en 2018 al mateix ritme que les altres economies del seu entorn i que continua estant en la zona alta de creixement del PIB.

Torra va demanar a la Cambra enviar conjuntament des de les institucions, però també des de les empreses, el missatge que "l’economia va bé". "Si ho fem junts, si aquest missatge l’enviem junts, som més forts. Junts podem fer que aquest missatge d’esperança, d’aquests missatges de futurs, positiu, del país millor, doni encara més força i també que es reinverteixi en el vostre teixit empresarial".

Torra va afirmar que la memòria econòmica permet tenir una panoràmica de llarg abast de l’economia catalana, i juntament amb les previsions serveix per parlar de manera consistent i aïllada d’episodis puntuals. Torra destacà que Catalunya es manté com la primera economia de l’Estat, i va afirmar que continua sent líder pel que fa a fluxos amb l’exterior, perquè les seves exportacions representen més d’una quarta part del total estatal: "Una de cada tres empreses són catalanes". "El 2018 ha estat un bon any per a les empreses catalanes en matèria d’activitat, de beneficis i de rendibilitat, i seguint el camí iniciat els últims anys", va afegir. El president Torra va dir que Catalunya té reptes en matèria de R+D+i, atur de llarga durada, temporalitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Millora contínua
"En definitiva, reptes que ens han de motivar a tots per continuar en aquesta millora contínua". Va celebrar que la Cambra de Barcelona hagi triat l’agenda 2030 com un especial monogràfic per aquest any perquè és un "objectiu de país" i vital posar rumb cap al compliment dels objectius. "Volem ser part activa dels reptes globals, no volem que uns altres resolguin els nostres problemes, volem aportar també el nostre granet de sorra", va afegir.

Des de la Llotja de Mar i davant un auditori format per prop de 200 assistents, el president va assegurar que nombrosos estudis han desmentit les "mentides" que es deien sobre l’economia catalana i, en aquest sentit, es va referir, per exemple, al que fa poques setmanes va presentar el Col·legi d’Economistes sobre conclusions sobre l’1 d’octubre on es denunciaven les pressions de les institucions de l’Estat per forçar les principals empreses catalanes a traslladar la seu social fora de Catalunya després de l’1 d’octubre.

Durant la seva intervenció, el president Torra va afirmar que el mes de setembre, just quan es compliran 4 anys de l’aprovació de l’Agenda 2030 per part de les Nacions Unides, el Govern té la intenció d’aprovar el Pla Nacional per implementar aquesta Agenda a Catalunya, amb més de 900 compromisos amb focus nacional i focus internacional. "Serem un dels governs pioners en tenir una planificació amb l’horitzó 2030 vinculada als ODS", va sentenciar Quim Torra en la seva interven ció, mentre que va recordar que aquest Pla "probablement ja tindríem aprovat si el 155 no hagués paralitzat l’administració durant mesos".

Torra va aprofitar la seva intervenció per denunciar que la sentència del Tribunal Constitucional de la setmana passada en relació a la Llei de Canvi Climàtic "limita la capacitat del Govern d’impulsar polítiques climàtiques". La va qualificar d’"injusta i surrealista" i va remarcar que "penalitza a qui ha posat fil a l’agulla per lluitar contra el canvi climàtic".

To Top