La nit de Sant Joan també és una nit dedicada a la gastronomia. És molt comú reunir-se amb la família o els amics cap al vespre i preparar un sopar, que acostuma a ser més informal que el d’altres celebracions. Moltes famílies i grups d’amics opten en aquest cas per menjars fets a base de pica-pica, snacks, pa amb tomàquet, pastissos o canapès salats i truites de patates que es poden encarregar o anar a buscar a diversos establiments de la ciutat.
Després, a l’hora de les postres, arriba la coca, que cada cop té més variants: de fruita confitada, de pinyons, de nata, de llardons, de brioix, de crema… Cada grup escull les que més els agraden. És força comú acompanyar-les d’una copa de cava i una gran festa amb música, ball i garlandes.
D’altra banda, la pirotècnia és un altre dels protagonistes de la festa. Els petards van estretament vinculats a les revetlles d’estiu, i molt especialment a la nit de Sant Joan. En aquesta festa, hi predomina la idea que el foc purifica, protegeix i regenera. Catalunya té una tradició molt arrelada d’encendre fogueres i llançar focs d’artifici durant aquella nit, quan es detonen quilos de petards que aporten un soroll i una lluminositat ben característics.
A una setmana per la celebració, els venedors professionals ja tenen a punt les traques, bengales, trons, coets, bombetes, xiuladors, sortidors, rodes i bateries per omplir de soroll, llum i fantasia la nit més curta de l’any. //