GentDT

“Veurem denúncies de fills a pares per haver-los mostrat de petits a les xarxes”

Quan la seva nena de només 5 anys li va suggerir que la gravés fent manualitats i en "pengés" el vídeo a YouTube, el periodista especialitzat en tecnologia David Ruipérez (Madrid, 1979) va començar a idear el seu llibre. A "Mi vida por un like" (Arcopress, 2018), l’autor analitza com els infants i els adolescents utilitzen avui les xarxes socials, i quina és l’actitud dels pares.

Posi un exemple de xarxa social d’èxit avui entre els menors.
TikTok. És com un YouTube dels adolescents, en què es graven en vídeos curts. També causa furor entre nens i nenes molt petits. I realment molts dels seus pares no tenen ni idea que hi estan apareixent d’una forma pública cantant, ballant, explicant acudits…

I això té un risc…
És que si tradicionalment els pares s’han preocupat d’on són els seus fills, amb qui van o de si estan al parc fumant… No entenc per què s’han de desentendre del que fan al món virtual…

Però és possible posar portes al camp pel que fa a la tecnologia?
No. És impossible evitar que tard o d’hora els nostres fills usin les xarxes socials, però cal buscar espais de diàleg amb ells perquè com abans millor comprenguin que no han de vendre la seva vida per aconseguir més "likes", que avui en dia és el barem de la popularitat als instituts. I no costa tant saber, des que són petits, quin tipus de publicacions els agraden, a quins "influencers" segueixen… Si no ens preocupem d’això, els nostres fills potser arribaran als 16 o 17 anys i hauran publicat un munt d’imatges de les quals es penediran sempre. És una qüestió d’educar-los en l’ús de les xarxes.

Tot i que molts cops són els mateixos pares els que "pengen" imatges dels seus fills…
Jo tinc la meva particular croada contra els pares que sobreexposen els seus fills a les xarxes i, per exemple, publiquen fotos nus dels nens des que són bebès. Ens trobem que els mitjans de comunicació pixelen les cares dels menors, però en canvi són els seus mateixos pares els qui molts cops en mostren el rostre a Instagram d’una forma pública a milers de persones… I això està passat també amb les "influencers".

En quins sentit ho diu?
Hi ha certes "influencers", noies, que han tingut molt èxit en el món de la moda, la bellesa, l’estil de vida, que conforme que compleixen anys ja no poden dirigir-se tant a la joventut. Aleshores exposen els seus fills per captar diners, per exemple, de marques de moda per a bebès… Crec que a la llarga veurem denúncies de fills a pares per haver-los mostrat de petits a les xarxes.

Per acabar, digui’ns un aspecte molt positiu del món 2.0.
N’hi ha molts! Les xarxes han permès, per exemple, democratitzar el talent. Si cantes bé o tens qualsevol altra habilitat, tothom t’hi podrà descobrir. //

To Top