GentDT

La mona. La xocolata feta fantasia

Els obradors de les pastisseries ja comencen a donar forma als tradicionals ous, els personatges més populars de la tele, les casetes dels pollets o els castells de les princeses que faran les delícies dels menuts (i també dels adults) per Setmana Santa.

La xocolata tornarà a ser la gran protagonista de la mona de Pasqua, i decorarà aquest tradicional pastís que regalarà el padrí als seus fillols el Diumenge o el Dilluns de Pasqua. Cal recordar que aquestes postres tan tradicionals a la nostra cultura simbolitzen el final més dolç de la Quaresma i les seves abstinències.

A casa nostra, aquest dolç ha evolucionat de tal manera que existeix una gran diversitat de formes, tamanys, sabors i decoracions. Hi ha oferta per a tots els gustos: des de les versions més tradicionals fins a les més originals i novedoses.

Mones d’autor de tot tipus i colors que ja presideixen els aparadors de forns i pastisseries, com ja és tradició. Són autèntiques obres d’art dels mestres pastissers que tornen a atraure totes les mirades. Els jugadors del Barça, els superherois, el monstre de colors, Dumbo, Miffy, Patrulla Canina o Peppa Pig són els protagonistes de la Pasqua d’aquest any.

Tot i això, els mestres pastissers cada cop són més atrevits i es permeten fer volar la imaginació. El Gremi de Pastisseria de Barcelona també proposa les mones personalitzades per aquells que busquen figures pròpies més innovadores. Es tracta de crear dissenys amb motlles únics, animals de diferents mides y colors i imatges impreses amb tintes alimentàries en xocolata, gràcies a la tècnica del "Chocotransfer".

Un dels punts forts d’aquest ofici, que destaca el gremi, és que darrera de la creació d’una mona de pastisseria hi ha més de tres hores de treball artesanal a l’obrador. Un temps que transcorre entre crear els motlles o tallar els patrons per a formar les figures, treballar la xocolata, unir les peces, pintar-les i decorar-les. A més, els mestres pastissers utilitzen productes de qualitat. "No usem additius, ni oli de palma, ni greixos trans o colorants azoics, ingredients presents en les mones de producció industrial", destaquen des del gremi.

A més, en l’elaboració artesanal es té cada cop més en compte la reducció de sucres del pa de pessic. "Els pastissers responen així a la preocupació per reduir el consum de sucres i greixos i a la preferència per als sabors menys dolços", explica el president del Gremi, el pastisser Elies Miró, de Castellterçol.

Enguany els catalans menjaran unes 700.000 mones artesanes de Pasqua. Els preus, en funció de la figura de xocolata, són a partir dels 20 euros. "Pasqua és avui / la mona vull", diu la dita popular que es cantava antigament 

To Top