Diners

“ON” o “OFF”?

Internet de les piscines" es titula el document. Estava preparant material per utilitzar en la meva docència amb la utilització de casos que puguin analitzar-se i aprendre de sobre el desenvolupament de noves formes de relació entre les empreses i les persones, i em trobo als nassos el cas de Fluidra. Coneguda empresa sabadellenca, és líder mundial en la fabricació i instal·lació de piscines públiques o privades. Amb més de 200 milions de piscines instal·lades i un ampli abast de professionals (més de 50.000) que utilitzen alguns dels 15000 productes que comercialitza la marca, manté una posició de lideratge mundial.

El seu desenvolupament comercial multicanal aprofita ara l’augment de la digitalització de la societat per anar "on" molt més enllà del que anava fins ara. En resum, no només es gestionen comandes i vendes al canal i a clients a través de la plataforma digital, sinó que s’ofereix una nova manera de comunicar i resoldre problemes entre tots els implicats en el sector de les piscines. Per exemple, es faciliten eines per determinar els millors productes a cada instal·lació i proporciona estalvis econòmics i energètics.

Tenint en compte que a Espanya el 93% de les feines de manteniment de la piscina (n’hi ha 1,2 milions privades i 40 mil públiques) les fan els propietaris i que el cost anual de manteniment per una piscina de 50 m2 convencional és d’uns 300 euros en productes químics i 150 euros si la piscina està equipada de sistemes d’electròlisis salina, el control remot digital del funcionament de tots els components implicats en el manteniment de la piscina és una bona notícia. El dispositiu digital de l’usuari (ordinador, tauleta, telèfon) es connecta a la plataforma que gestiona els indicadors necessaris.

Aparells digitals
I com estem en l’ús dels aparells digitals? Seguint a Kantar TNS a España el 94% de la gent disposa d’un telèfon intel·ligent amb un augment més gran en el segment de 25 a 34 anys que s’incorpora en el món laboral. Aquest mateix segment és el que durant aquest any ha adquirit més rellotges intel·ligents o polseres digitals d’esport que ja arriben al 10 i 8% respectivament de la població actualment, amb augments de més del 10%. Sens dubte doncs els consumidors estem més "ON" que mai. Ho estem en tot? Doncs no, i alguns ho entenen i ho saben.

El poderós gegant Xinès de comerç electrònic Alibaba ha comprat recentment una empresa (Sanjiang) que és líder amb més de 160 botigues de descompte amb tota mena de productes de consum quotidià, a la província xinesa de més de 50 milions d’habitants a la costa sud-est, Zhejiang (d’on venen per cert, la majoria dels immigrants xinesos a Espanya) molt a prop de Shanghai. També Amazon anuncia que vol obrir 2.000 petites botigues (de 200 metres quadrats) per desenvolupar el seu projecte "Amazon Go" en el que inclourà (ara si, segon sembla) la tecnologia RFID per facilitar el màxim de facilitats al consumidor i eliminar les caixes de sortida. Observar el moviment de les empreses ON a empreses també OFF (de digitals a físiques) és com "donar la volta al món i tornar al born", i a pesar que empreses ON que varen ser pioneres en l’aventura OFF, com Inditex que gràcies a això augmenta en aquest canal el 28% de beneficis l’any passat fins als 104 milions, el sentit comú i lliçons d’experiències amb èxit condueixen a tocar de peus a terra i combinar les dues maneres de relacionar-se.

El comissari europeu d’Investigació, Ciència i Desenvolupament, el portuguès Carlos Moedas, inaugura el centre d’investigació Institut d’Estudis Europeus de la UAB (IEE-UAB) per afavorir la recerca conjunta i interdisciplinària sobre temes de la Unió Europea, dirigit pel professor terrassenc del Departament de Dret Privat de la UAB Josep María de Dios Marcer. L’antecedent tancat el 2012 (OFF) per manca de finançament del soci públic, es reconverteix en un centre de recerca propi de la UAB (ON). La cosa terrenal també té connexió o desconnexió, gràcies al treball i les accions de les persones que som a la fi i el cap les que governem les coses.

Bones festes (ON!)

gabriel izard@uab.cat

To Top