Per portar un estil de vida saludable s’ha d’incorporar el cacau a la dieta perquè té propietats beneficioses per al nostre organisme gràcies als polifenols que conté. Aquest compost natural té efectes vasodilatadors que afavoreixen el control de la tensió arterial, incrementen la sensibilitat a la insulina que millora el metabolisme de la glucosa, milloren el perfil lipídic i redueixen la funció i activitat de les plaquetes, a més de tenir un potent efecte antiinflamatori. “A major quantitat de polifenols major protecció davant de les malalties cardiovasculars, de deteriorament cognitiu o càncer”, comenta el doctor Ramon Estruch, president del XI Congrés Internacional de la Dieta Mediterrània. El cacau conté un percentatge elevat de polifenols i pot contenir de 10 a 50 mg totals per gram.
Dieta mediterrània
Aquest nutritiu aliment no és propi de la dieta mediterrània, tot i que s’hi pot incorporar perquè té substàncies amb efectes antioxidants i antiinflamatoris sobre el sistema cardiovascular. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària reconeix el paper que exerceix el cacau sobre el manteniment de l’elasticitat dels vasos sanguinis i, en conseqüència, de la seva utilitat en la prevenció de la hipertensió.
En aquesta edició del Congrés Internacional de la Dieta Mediterrània, la xef Ada Parellada va presentar unes receptes amb cacau que són les que tot seguit us expliquem en aquestes pàgines del reportatge. Una delícia per als cinc sentits.
Nutritiu, irresistible, deliciós i addictiu
La xocolata conté substàncies estimulants del sistema nerviós central, com la cafeïna i la teobrina, i potser per això diuen que és addictiva. A més de calòrica per la quantitat de sucres que conté, és rica en minerals com el potassi, el fòsfor i el magnesi. Es pot consumir en rajoles, bombons o calenta i desfeta. Si sou dels que us en llepeu els dits sabreu ja que és un producte delicat i que és sensible als canvis de temperatura. Es recomana, per això, no guardar-la a la nevera perquè perd qualitat i no exposar-la a temperatures superiors a 25 graus perquè la mantega de cacau es fon parcialment i surt cap a l’exterior. Tanmateix s’aconsella consumir-la amb moderació. Els experts n’aconsellen uns 20 grams al dia i, si pot ser, de la més pura que, en aquest cas, és la xocolata negra, perquè és la més amargant, la que conté menys sucres i greixos afegits. Avui dia el mercat n’ofereix rajoles de sabors originals en base al pebre, el blat de moro, el te verd, les flors de taronja, la sal o el gintònic que contenen.
Sabíeu que..
►Figura al receptari català. El cacau és un dels ingredients que es poden afegir a les salses i picades dels guisats tradicionals, com el fricandó, l’estofat de vedella o els civets de caça, que figuren al receptari de la cuina catalana. Un dels plats és el pollastre amb llagostins i xocolata.
►Una persona en menja 4 kg/any. La xocolata amb un alt percentatge de cacau és beneficiosa per a les persones amb colesterol o que estan tristes o depressives. A Espanya se’n consumeixen quatre quilos per persona i any, menys que a Suïssa, Bèlgica o el Regne Unit.
►La blanca només conté mantega. Això sí, de cacau. Un ingredient imprescindible en l’elaboració d’aquesta xocolata que es fa en base a una pasta feta amb sucre, llet i greix extret de la pasta. És més cremosa que la xocolata amb llet o la que té un 70% o un 99% de cacau.