Terrassa

Les cèl·lules mare: el futur fet realitat

Anys enrera es considerava com una esperança de la ciència que cada cop tindríem més a prop. Una nova medecina que en un futur no massa llunyà seria una nova eina terapèutica per regenerar els teixits danyats per una malaltia i, en conseqüència, acabar amb el dolor. Avui dia la medicina regenerativa, que basa els seus principis en la capacitat del nostre cos de recuperar teixits i òrgans, ha fet del somni de la ciència una realitat. La teràpia amb cèl·lules mare és ja una gran opció al nostre abast. Es tracta d´una revolucionària tècnica que es comença a generalitzar a les clíniques del dolor. Cada cop la traumatologia opta per resoldre casos excepcionals de problemes de lesions o de desgast d´articulacions amb aquesta tècnica.
Al Centre Mèdic Utset (Cemu), especialista en medicina regenerativa, també aposten per aquesta nova alternativa terapèutica. Treballen amb l´última generació de tractaments regeneratius. “Abans l´enunciàvem com la medicina del futur. Ara ens veiem capaços d´afirmar sense por que és la medicina del present”, explica el doctor Miquel Utset, director mèdic de Cemu.

Nous avenços al laboratori
La teràpia cel·lular és un àmbit emergent i amb nous avenços científics sobre noves oportunitats i perspectives en el tractament de moltes malalties. Precisament, aquest dimecres l´Institut Hospital del Mar d´Investigacions Mèdiques ha fet públic un descobriment que representa un pas endavant en l´obtenció de cèl·lules mare de la sang en el laboratori. El treball és de gran importància en medicina regenerativa perquè en un futur permetrà produir cèl·lules aptes per poder fer trasplantaments hematològics en malalts sense donants compatibles. Un altre treball, presentat al maig d´aquest any i on han col·laborat investigadors de l´Hospital Clínic de Barcelona, també obre la porta a generar al laboratori òrgans de recanvi per a persones i que resoldria la manca de donants.
Més enllà de les recerques de laboratori, la teràpia de cèl·lules mare utilitzades del propi pacient és ja una opció de present que fan realitat centres com Cemu. Per oferir-la als seus pacients, es requereix la implicació de diferents disciplines: biologia (cèl·lules i molècules), enginyeria (biomaterials) i medicina (prescripció i aplicació). El doctor Utset compta amb la col·laboració de la Clínica Diagonal i de la seva unitat de Biocirurgia i Medicina Regenerativa Aplicada, que dirigeix el bioenginyer Francesc Vidal, acreditat per l´autoritat sanitària competent.

En què consisteix la teràpia?
El tractament amb cèl·lules mare no és gens agressiu i és concebut com un autotrasplantament. “Vol dir que mitjançant una actuació no invasiva i amb una mínima manipulació activem els propis recursos del nostre organisme per accelerar el procés natural de regeneració i curació dels teixits”, descriu el doctor Miquel Utset. Grups de cèl·lules mare responen a estímuls externs per produir cèl·lules de substitució a la part del cos que cal regenerar.
La tècnica es realitza amb una petita dosi d´anestèsia local. Les cèl·lules mare s´extreuen amb una petita punció en una part del cos (a la pelvis, el genoll…). Un cop s´ha extret el moll de l´os l´equip bioenginyer s´encarrega de preparar les cèl·lules mare, procés que té una durada d´uns 45-60 minuts. La intervenció finalitza amb la implantació de les cèl·lules a la zona lesionada. El pacient pot marxar de la consulta i continuar la seva vida normal seguint les indicacions que se li donin. “Al ser cèl·lules de la mateixa persona no hi ha possibilitat d´incompatibilitat ni rebuig”, ressalta el doctor.
La diferència entre les teràpies amb cèl·lules mare i les que es fan amb els factors de creixement és que la primera regenera el teixit creant-lo de nou, mentre que els PRP inicien el procés de regeneració en la primera fase de la lesió. Amb tot, és el metge qui determinarà l´opció més adient.

To Top