Cap a un creixement sostenible
Reduir les emissions de CO2 ja no és només una opció. Les empreses hi tenen un paper clau i cada cop n’hi ha més que utilitzen les diverses eines al seu abast per avançar en aquest camí

- Cap a un creixement sostenible
Ara a portada

- Laura Massallé
- Redactora a Diari de Terrassa
Publicat el 24 d’octubre de 2022 a les 21:30
La 27a Nit de l’Empresari de la Cecot serà un acte en què la patronal vol fer palesa la seva aposta per reduir les emissions de CO2. “Calcularem la petjada de carboni que generem en l’esdeveniment, aplicarem mesures per reduir-la al màxim en aquesta edició i les que vindran, i allà on no sigui possible, compensarem les emissions mitjançant projectes de reforestació i gestió de boscos”, explica el president de l’entitat, Xavier Panés.
Les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) a Catalunya l’any 2020 van ser de 39,94 milions de tones de CO2 equivalent i el sector industrial i el transport van ser els responsables de més de la meitat d’aquestes (al voltant del 30% en ambdós casos).
“Els boscos catalans només poden absorbir un 10% de les emissions que generem”, alerta Elisabeth García, ambientòloga i tècnica de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot (OTEC). A nivell global, l’objectiu és reduir les emissions un 55% el 2030 i ser neutres climàticament el 2050. “Però això no vol dir que deixem d’emetre, sinó que el que emetem pugui ser absorbit pels nostres boscos i oceans i que, per tant, no quedi acumulat a nivell atmosfèric, agreujant l’efecte hivernacle i la pujada de la temperatura mitjana mundial. ”, indica García.
Josep Casas, director de l’OTEC, reconeix que les empreses “són un emissor important”. Tant ell com García coincideixen en el fet que el primer pas per avançar en aquest camí és que calculin la petjada de carboni, que sàpiguen quins són els seus principals factors d’emissió i a partir d’aquí prenguin mesures, que “a més de reduir aquesta petjada les portaran a un estalvi econòmic i a una millora de la competitivitat”. “Com més sostenible ets, més competitiu seràs. Tant per l’estalvi econòmic com per la millora de la imatge corporativa, a nivell de responsabilitat social, de capacitat d’arribar a certs clients conscienciats i de tenir millor puntuació en concursos públics”, defensa Casas, que considera que algunes organitzacions s’estan anticipant a una normativa que tard o d’hora arribarà i els obligarà a reduir emissions. “De moment el que s’està fent per promoure tot això és premiar, fins i tot subvencionar accions que vagin en aquesta línia, però d’aquí a un temps, les empreses que no hagin fet aquest recorregut, tindran unes normatives que les obligaran a fer-ho i si no ho fan, tindran unes penalitzacions econòmiques”, opina.
“Avui quan parlem de competitivitat hi hem d’incloure la dimensió mediambiental. Si no volem perdre oportunitats, si volem ser competitius, és imprescindible incorporar aquesta mirada a tota la cadena de valor i les empreses ho estan fent molt bé i de manera molt accelerada. Han evolucionat molt ràpidament i han estat capaces d’incorporar canvis en els seus processos productius que fan que avui moltes d’elles siguin referents a nivell europeu”, destaca el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en declaracions a Diari de Terrassa.