La mida d’un pis és un dels factors que n’acaba determinant el preu, de forma que moltes persones s’han de decantar per habitatges petits, o relativament petits, on viure per qüestions econòmiques. També els joves que volen independitzar-se solen en moltes ocasions accedir a un estudi com a primer habitatge, és a dir, a un apartament de pocs metres quadrats i generalment conformat per un únic espai.
El fet que cada vegada hi hagi més persones, de totes les edats, que viuen soles també afavoreix l’existència d’una demanda immobiliària orientada a les llars de mides reduïdes. Al conjunt d’Espanya, per exemple, el 20 per cent dels habitatges són el que en podríem considerar petits, en comptar amb una superfície d’entre 30 i 60 metres quadrats. Són dades del portal immobiliari Idealista, basades en els immobles anunciats en aquesta web. El gruix de l’oferta (un 47,7 per cent) té entre 60 i 100 metres quadrats.
La dimensió dels pisos i les cases a Terrassa és bastant similar. Al conjunt de la nostra ciutat hi ha un total de 97.398 immobles, segons l’Anuari Estadístic Terrassa 2019. D’aquests, 21.013 (un 21,57 per cent) són de fins a 75 metres quadrats. Per tant es tracta de llars amb una dimensió petita-mitjana.
A Barcelona ciutat, segons el portal, aquestes proporcions es mantenen: un 22,8 per cent dels habitatges tenen entre 30 i 60 metres quadrats, mentre que la majoria dels immobles (el 45,3 per cent) se situen entre els 60 i els 100 metres quadrats. Val a dir que a la capital catalana, el 0,1 per cent dels pisos anunciats a la web compten amb menys de 20 metres quadrats.
Projectes
Precisament a Barcelona ciutat, l’empresa Haibu 4.0 promou diversos projectes dels anomenats "pisos rusc" ("pisos colmena", en castellà). Es tracta d’edificis amb habitacles d’unes dimensions que no sobrepassen els 2,2 metres d’ample per 2,5 metres de llarg, on amb prou feines cab un llit. Els usuaris del "rusc" compten amb zones i serveis comuns (cuina, banys, neteja, wifi…), i amb el reclam de pagar només 200 euros mensuals de lloguer, en plena gran ciutat.
Els plans de l’empresa han topat per ara amb l’oposició de l’Ajuntament de Barcelona a l’hora de posar-los en marxa. A més, el projecte ha obert un debat sobre si és acceptable l’existència de "pisos" amb aquestes ínfimes mesures.