El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental ha aprovat la Declaració sobre la situació d’emergència per sequera a Catalunya, una reclamació dels municipis per demanar a la Generalitat de Catalunya que afronti de manera urgent la situació als municipis.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, juntament amb l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, han expressat la preocupació dels municipis de la comarca envers la situació actual, i s’han expressat les peticions dels municipis a l’administració. La necessitat d’un espai de diàleg entre les dues administracions, més inversió econòmica per afrontar projectes de millora del sistema de subministrament i una major coordinació per establir les línies d’actuació en les fases d’Emergència 2 i 3. Són les principals reclamacions dels ajuntaments, que en cap cas volen que la sequera “sigui un element de confrontació política”.
La clau és el diàleg
Obrir una via de diàleg permanent és la reclamació dels alcaldes vallesans, que també demanen a la Generalitat més cooperació i corresponsabilitat en la lluita contra la sequera. Els alcaldes es queixen que fins ara “la informació ens arriba pels decrets i mitjans de comunicació”.
Ballart defensa que aconseguir un espai estratègic és possible: “Durant aquests primers mesos de sequera, els ajuntaments ens hem sentit sols a l’hora que el Govern confiés en nosaltres”.
Apel·len a trobar espais compartits, tal com es va fer durant la Covid: “aquesta cooperació institucional és la que requereix el moment”. La comunicació institucional servirà també per vetllar pel compliment de les directrius i sancions que entrin en vigor en les fases 2 i 3 d’Emergència, una competència que els ajuntaments no volen asumir sols.
El Consell ha insistit en la necessitat d’una major inversió econòmica i de recursos, una línia d’ajudes i indemnitzacions per afrontar les diferents etapes de sequera extrema, donat que els recursos de les administracions locals “són finits”, explicava el president del Consell.
Es necessiten recursos
S’ha sol·licitat a la Generalitat l’ampliació de noves línies de subvencions als ens locals per executar obres que augmentin la capacitat d’ús de xarxes d’aigua regenerada, així com l’optimització de la xarxa municipal de subministrament i el control i reparació de les canonades. El Consell també ha demanat tenir en compte les peculiaritats dels diferents territoris a l’hora de plantejar restriccions i limitacions que puguin afectar a explotacions agrícoles i ramaderes, i també als espais industrials.
Ballart apuntava que “els ajuntaments hem fet els deures”, referint-se a l’esforç conjunt de reducció del consum d’aigua, que en el cas de Terrassa ha estat del 4,8%. A més, apuntava a les diferents mesures que s’han efectuat des de l’administració local, com són les inversions en la millora de la xarxa per evitar les fuites, la modificacio de l’estructura tarifària per incentivar un ús responsable o les campanyes de sensibilització i conscienciació de la ciutadania, per informar sobre l’estat actual de la sequera i les seves conseqüències.