
Desplegament per a la preservació dels nostres espais naturals. Helicòpters, drons, càmeres termogràfiques, dispositius tecnològics d’I+D, i brigades de tala i esporga amb exoesquelets. Són algunes de les mesures que formen part de les eines que Endesa utilitza cada any per a garantir la protecció del medi natural i salvaguardar els boscos de Catalunya.
Enguany, la companyia invertirà al Vallès Occidental 1,6 milions d’euros per a vetllar per les seves infraestructures elèctriques ubicades en entorns forestals. La xifra suposa un increment del 35% respecte a la inversió que va fer l’any passat.
La campanya d’aquest 2025 s’ha presentat al Tossal de la Corona, al terme municipal d’Alpicat, al Segrià. El pla es vertebra, bàsicament, en tres eixos principals: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l’ús d’helicòpters per a fer termografies i vídeos HD i inspeccions visuals amb la introducció de noves tecnologies, així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions de la companyia.
La inversió respon justament a l’adaptació de les noves exigències sobre el terreny, tal com sostenen des de la companyia. Del total de 100.101 quilòmetres de línies elèctriques que Endesa té a Catalunya, el 53% són aèries, és a dir, 52.600 quilòmetres. Per tant, estan subjectes d’alguna manera a zones boscoses o amb vegetació.
L’especial orografia dels boscos, que creix i canvia constantment, fa que l’empresa energètica destini una inversió singular per protegir els espais forestals catalans, seguint les seves directrius de sostenibilitat i protecció ambiental.
Què es fa
Tot plegat, inclou la tala i esporga selectiva de la massa forestal, així com intervencions per a desbrossar els espais i altres accions amb el suport d’aparells tecnològics que permeten desenvolupar-ho amb eficiència. Per exemple, expliquen en un comunicat, els treballadors de la companyia disposen d’una aplicació per identificar zones susceptibles d’originar un incendi forestal.
