Matadepera

Club i veïns proposen una gestió privada del golf i estan disposats a invertir

Diuen que el manteniment públic és deficient, que sembla que l’alcalde “vulgui deixar morir el camp”, i aposten per reflotar l’equipament “a cost zero per a l’Ajuntament”

El camp està “en pèssimes condicions per la manca de manteniment” , denuncia el Club de Golf

El Club de Golf de Matadepera ha fet un pas endavant en la defensa d’una gestió privada de l’equipament. L’entitat ha presentat a l’Ajuntament de Matadepera una proposta esportiva i econòmica i ho ha fet de la mà del grup Taradell, una de les empreses interessades en la gestió del golf de Matadepera, acompanyat dels veïns de Can Vinyers i amb el suport de la Federació Catalana de Golf i la Real Federació Espanyola de Golf.

El dia 27 de novembre els promotors van presentar la seva alternativa a l’alcalde de Matadepera, Guillem Montagut, i ara la fan pública. “Venim a reforçar una proposta positiva per a tothom -explica Carlos Iribarren, president del Club de Golf de Matadepera-. És un projecte esportiu, social i amb un pla econòmic”, que planteja una inversió al voltant dels 104.000 euros, amb els que posarien al dia el sistema de rec, la maquinària i en manteniment del golf.

Els promotors defensen que la gestió privada “treu un problema a l’Ajuntament de Matadepera”, que com a titular de l’equipament és el responsable del seu manteniment. “Ara mateix el camp està en pèssimes condicions i la maquinària està espatllada”, apunten.

Foto dels representants de la proposta del Club de Golf i el Grup Taradell amb l’alcalde Guillem Montagut, el dia de la presentacio del projecte

Una de les novetats de la proposta és que els veïns i jugadors del golf estan disposats a implicar-se en la futura gestió de l’equipament. Ells assumirien el 40% de l’operació econòmica i el grup Taradell el 60%, en una operació que valoren com a “sostenible. No anem a guanyar diners, però tampoc a perdre”.

L’objectiu és que el golf recuperi les condicions per a la pràctica de l’esport. “Aquesta és una instal·lació municipal i ha d’estar en condicions – apunta Pere Arch, veí el golf i jugador-. Ara el camp està en un estat d’abandonament, ple d’herbes. La solució és revitalitzar el camp i la fórmula, una licitació pública”.

Les federacions catalana i espanyola de golf avalen la proposta del club i del grup Taradell i s’han ofert a fer una auditoria de l’equipament a cost zero, informen. “Ja està en marxa – confirma Ramon Nogué, president de la Federació Catalana de Golf-. Analitzarà el manteniment del camp, de la maquinària i de l’entorn i plantejarà una proposta ajustada i una altra de més ambiciosa”.

Una acta notarial

Nogué és “optimista” respecte al futur del golf de Matadepera, un equipament de 9 forats i l’únic de titularitat pública de Catalunya. “El golf és un pulmó per Matadepera -diu. Nosaltres apostem per camps sostenibles econòmicament i mediambientalment. I valorem el vessant de salut del golf, per a gent gran i jove, un espai on practicar esport a l’aire lliure”.

Els promotors del golf han presentat el seu projecte cinc mesos després de la consulta no vinculant sobre el futur del golf, feta el mes de juliol a Matadepera. Es va tancar amb una victòria ajustada del sí al canvi d’ús, amb només 48 vots de diferència sobre 782 vots emesos.

“Tenim la sensació que l’alcalde disfressa el seu discurs de pràctica democràtica amb la consulta, però en realitat està abandonant el golf, sembla que el vulgui deixar morir”. Carles Iribarren explica que, des de l’estiu, “les màquines estan espatllades, l’herba no es talla i els jugadors perden la pilota. Van decidir tancar les tardes per estalviar el cost d’un recepcionista, provocant una baixa d’abonats. Ara fa unes setmanes van fer una obertura parcial de 5 a 8 del vespre, però és negra nit”.

Davant la situació, el club ha aixecat una acta notarial que recull l’estat de les instal·lacions, “un document que podria incorporar-se a un futur procés judicial”, diuen.

Sobre la taula del golf hi ha el contracte subscrit l’any 1994 entre l’Ajuntament de Matadepera i l’empresa propietària de Can Vinyers. El document segellava un acord segons el qual la finca de Can Vinyers passava a ser sòl urbanitzable – per a la construcció del golf i d’una promoció residencial- i a canvi l’Ajuntament assumia la titularitat dels terrenys que ara ocupen l’INS Matadepera, la zona esportiva i la llar d’infants. L’acord fixava un termini de 49 anys per a l’activitat golfística, que culminaria l’any 2044.

El Club de Golf Matadepera i els seus socis entenen que “s’ha de garantir la pràctica esportiva i les condicions de les instal·lacions fins a l’extinció del contracte”.

Per garantir-la, proposen una gestió privada de l’equipament que, diuen, alliberi l’Ajuntament de les despeses de manteniment.

Al poble de Matadepera

El grup Taradell, el Club de Golf de Matadepera i els veïns volen compartir la seva proposta amb el poble de Matadepera i el dia 8 de gener han reservat la sala d’actes del Casal de Cultura per exposar l’alternativa públicament.

“Creiem que és important que els matadeperencs coneguin els detalls del projecte – argumenta Carlos Iribarren-. Que comprovin que no fem volar coloms. Que ens acompanya una empresa, Taradell, amb experiència en la gestió de quatre camps de golf a Catalunya i disposada a invertir a Matadepera”. I insisteix: “Creiem que la gestió privada és la millor opció, també per l’Ajuntament, que s’allibera d’un problema i d’una despesa”.

Club i veïns proposen una gestió privada del golf i estan disposats a invertir
To Top