El Centre d’Estudis Rubinencs ha organitzat un cicle de quatre conferències per commemorar el centenari del Museu de Rubí. Les xerrades faran divulgació de la història d’aquest espai, indagaran en els detalls de l’exposició permanent i explicaran els reptes del Museu per encarar el futur. El cicle tindrà lloc a l’Auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler, un espai destinat als actes públics de la institució. Està previst que totes les conferències comencin sempre a partir de les sis de la tarda.
La primera conferència “Passat, present i futur dels museus” serà a càrrec de Pere Izquierdo, arqueòleg i museòleg, que ha estat director del Patronat dels Museus de Sabadell i ha tingut una extensa carrera en l’àmbit de la museologia. Izquierdo, en aquesta xerrada, explicarà els mètodes expositius dels antics museus i les línies estratègiques que hauran de seguir per adaptar-se als nous temps.
El dia 11 de novembre es farà la conferència “Història del Museu de Rubí” que examinarà la trajectòria d’aquest espai dedicat a la ciutat des de l’any 1924. El Museu ha viscut molts trasllats a diferents edificis, ha patit alguns robatoris i també episodis foscos, com la Guerra Civil, en què la col·lecció va ser traslladada a la masia de Ca n’Oriol per motius de seguretat. Aquesta ponència la farà Xavier Arís, membre del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí.
El Museu de Rubí ressegueix la història del municipi a partir d’una exposició permanent de monedes antigues, escultures, peces ceràmiques i altres objectes. Els detalls i curiositats d’aquesta col·lecció s’explicaran a la conferència “Les col·leccions del Museu de Rubí: un patrimoni a conservar” a càrrec del llicenciat en història i president del Centre d’Estudis Rubinencs, Jordi Vilalta, que es farà el dia 21 de novembre.
El cicle de conferències acabarà el 28 de novembre amb la ponència “Una nova forma de gaudir el museu: el projecte de digitalització 3D” d’Ernesto Asensio, tècnic especialista de laboratoris del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona.