El parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac s’ha convertit en refugi d’una espècie de rapinyaire en clar retrocés poblacional a la península Ibèrica. Una parella d’aufranys que s’havia detectat anteriorment al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny ha fet niu aquesta temporada en una nova ubicació a l’espai natural de Sant Llorenç i ha tingut un poll, que es va poder localitzar gràcies al treball conjunt de l’Equip de Biologia de la Conservació i l’equip de guardes forestals del Parc.
El passat 11 de juliol es va anellar aquest exemplar, es van prendre dades biomètriques i es van recollir les restes de preses presents al niu per conèixer l’evolució de la seva dieta al llarg dels anys.
Al Montseny també s’han anellat dos polls que ja tenien entre 40 i 50 dies, i també s’han pres dades biomètriques dels dos exemplars. Igual que a Sant Llorenç, també es van recollir les restes presents al niu per identificar les espècies de les quals s’alimenten.
Totes aquestes feines formen part d’un programa de seguiment de les poblacions d’aufrany (Neophron percnopterus) a Catalunya que realitza l’Equip de Biologia de la Conservació de la Facultat de Biologia i IRBIO de la Universitat de Barcelona i que ha permès conèixer que la població d’aufranys, un rapinyaire en clar retrocés poblacional a la península Ibèrica, es troba en creixement a la Catalunya Central i Oriental.
La iniciativa, però, va més enllà i s’emmarca en el projecte del Ministeri de Ciència i Innovació “Carronyaires i economia circular”, que compta amb el suport de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, el Grup de Suport de Muntanya dels Agents Rurals, l’Institut Català d’Ornitologia i la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.
Els treballs de recerca consisteixen en el seguiment dels territoris ocupats, la reproducció i l’anellament i presa de mostres dels polls per tal de conèixer el seu estat de salut i dieta, així com els seus moviments i supervivència. Altres resultats obtinguts mostren que, entre d’altres, consumeixen recursos d’abocadors així com despulles de ramaderia extensiva.