Comarca

Les claus de la consulta sobre el futur del golf

Els veïns voten avui al Casal de Cultura si es canvia l’ús o bé es manté el Camp de Golf de Matadepera. El Diari de Terrassa ha volgut respondre totes les preguntes

Ha arribat el dia. Els matadeperencs estan cridats avui per decidir el futur del camp de golf municipal, l’únic de titularitat i gestió municipal de tot Catalunya. El debat sobre aquest equipament és antic, però no és fins ara que es plantejarà realment què fer-ne. L’Ajuntament ha convocat una consulta popular no vinculant després de considerar el cost de manteniment -uns 250.000 euros anuals fins al març del 2024, que s’ha reduït a uns 130.000- no compensa el poc ús que se’n fa, amb una vintena d’usuaris i uns 60 abonats.

Quina és la pregunta?
Està d’acord en canviar l’ús del camp de golf municipal per destinar-lo a altres activitats esportives i culturals?

Qui podrà votar avui?
Tenen dret a participar en la consulta tots els matadeperencs majors de 16 anys empadronats al poble a 31 de desembre de 2023. En total estan cridats a votar uns 7.000 veïns.

On es votarà?
Es podrà votar en una única mesa electoral (o més, si cal) al Casal de Cultura, que estarà obert de 9 a 21 hores.

Com es podrà exercir el vot?
Mitjançant una papereta única, idèntica per a tothom, que inclou la pregunta de la consulta i dues opcions: votar si al canvi d’ús del camp de golf o votar no.

És vinculant la consulta?
No ho és legalment. Així i tot, l’alcalde s’ha compromès a actuar a partir de dissabte en funció del resultat.

Quan es coneixerà el resultat?
El recompte dels vots es farà un cop tancada l’urna i l’Ajuntament de Matadepera espera fer públic el resultat aquesta mateixa nit.

Quines són les propostes per al canvi d’ús?
La consulta no vota cap proposta en concret. La pregunta es limita a plantejar si s’està d’acord o no amb un canvi d’ús del camp de golf. Així i tot, hi ha propostes de futur formulades pels col·lectius que estan a favor o en contra de la continuïtat de l’activitat golfística a Matadepera.

Què proposen els defensors del canvi d’ús del camp de golf?
Hi ha diverses alternatives, però totes coincideixen a recuperar els terrenys del golf per a ús públic.

Què proposa Som Matadepera?
L’associació de veïns liderada per l’alcalde Guillem Montagut vol convertir el parc de Can Vinyers en una zona esportiva, on es promogui l’activitat física i la salut, amb camins d’accés obert, que inclogui un circuit per córrer i per anar en bicicleta, una zona de lleure per a famílies, amb un parc infantil i zones d’esbarjo, entre altres. A grans trets, la seva proposta és fer un parc de 140.000 metres quadrats obert a tota la ciutadania i només de dia.

Quina alternativa defensa la plataforma Matadeterra?
Amb el Col·lectiu del Parc de Can Vinyers, defensen “un parc de catorze hectàrees pròxim i accessible. Un lloc per caminar, córrer, anar en bici, trobar-nos o estar sols”. Els veïns que s’engloben en aquest projecte volen un parc “obert a tothom, però amb unes normes molt clares. Gaudim-ne durant el dia i tanquem-lo a la nit, que l’envaeixi el silenci i la remor de la natura”. També pretenen “restaurar la masia, un patrimoni històric i arquitectònic únic, avui en estat lamentable, i fem-ne un ecomuseu”.

La proposta d’ERC
La formació republicana vol una gestió de l’espai sota la denominació de Parc Periurbà de Vinyers, amb dos quilòmetres de senders amb àrees d’exercici i per a córrer. El partit que lidera Anna Piñol també suggereix altres opcions: crear una àrea naturalitzada on es limiti la presència humana, una zona més reservada per cria d’ocells i amfibis prop de l’aigua, fer del camp de golf un refugi climàtic amb plantació d’arbres en fila, o aprofitar el relleu del sol per fer una zona de rocòdrom.

Què opina Suma’t?
La formació qüestiona la pregunta de la consulta. El partit liderat per Nil López ha presentat un recurs davant l’Ajuntament de Matadepera que ha estat desestimat. També l’ha fet arribar a la Subdirecció General de Processos Electorals de la Generalitat. Dimarts, el recurs va ser derivat a la comissió de control i encara nfo hi ha resposta. El recurs sosté que la pregunta “no compleix els preceptes establerts a la Llei de consultes populars no referendàries.

Però, mantenir el camp de golf pot ser viable?
El Club de Golf de Matadepera i l’Associació de Sèniors Amics del Golf defensen que sí que és viable. Hi ha almenys tres propostes d’empreses especialitzades que aspiren a gestionar el camp i asseguren poder fer-ho rendible per a l’Ajuntament.,

El projecte del Golf Taradell
A priori, és el projecte de gestió privada més estructurat i, com hem esmentat, l’únic que s’ha fet arribar al consistori.
L’empresa vol atraure jugadors de totes les edats. Per això, pensa en un camp de 9 forats, par 33. També proposa un sistema de tarifes que incorporaria l’accés gratuït al camp de pràctiques. Tot plegat, estima en 104.000 euros la inversió per posar tot al dia.

El grup IPG
L’empresa gestiona més de 80 instal·lacions de golf arreu del món, a països com Argentina, Xile, Brasil, Mèxic, EUA, França, Itàlia, Espanya. Creuen que amb una inversió d’uns 800.000 euros podrien situar-lo en estàndards europeus. Des del grup pensen en un equipament “obert a tothom, amb preus especials per a joves i famílies”.

Grup Golf Star
Des de la península escandinava també s’han interessat en un possible projecte. El Grup Golf Star, que gestiona 23 camps a Suècia i 4 a Finlàndia, vol incloure el camp de golf de Matadepera en la seva estratègia d’expansió a Espanya”. En línies generals, està a favor d’un golf públic, assequible i sostenible, amb una reducció de l’ús de l’aigua, dels químics i dels pesticides.

To Top