L’Ajuntament de Sant Cugat, mitjançant un acord de ple municipal, requerirà a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que “es subrogui i assumeixi immediatament la gestió del servei de transport urbà al municipi”.
El govern exigeix així que l’administració supramunicipal compleixi la llei de 2010 que l’obliga a fer-se càrrec, tant competencialment com econòmica, de la gestió del bus a la ciutat. Sant Cugat ha assumit el servei malgrat no pertocar-li, cosa que li ha suposat una despesa d’uns sis milions d’euros anuals. Així, reclama també que l’AMB torni al municipi uns 20 milions d’euros per “abandonament de funcions” almenys des de 2018, quan va caducar la concessió.
L’alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, ha afirmat que “el servei d’autobús urbà no està a l’alçada de les necessitats d’una ciutat com Sant Cugat, que està a punt d’arribar als 100.000 habitants. Estem obligats a mantenir el servei amb una pròrroga forçosa, assumir la seva despesa i, el que és pitjor, no podent posar en marxa les millores que es necessiten. I tot plegat perquè l’AMB no compleix amb les seves obligacions ni assumeix cap cost econòmic. Això no pot ser de cap de les maneres perquè, al final, qui en surt perjudicada és la ciutadania de Sant Cugat”.
L’alcalde Vallès ja va traslladar a l’alcalde de Barcelona i president de l’AMB, Jaume Collboni, la preocupació de Sant Cugat per la gestió del transport urbà al municipi en al reunió mantinguda a l’Ajuntament el passat 1 de març.
Tenir el contracte caducat impedeix impulsar les inversions i millores que Sant Cugat necessita, asseguren, com per exemple la compra de nous autobusos –pràcticament tota la flota està envellida i cal una renovació integral-, l’increment de freqüències o l’actualització del recorregut de les línies urbanes adaptant-les al creixement de la ciutat.
Davant d’aquesta situació i de la possibilitat que es pugui perllongar en els propers anys, l’Ajuntament reclama a l’ens metropolità que assumeixi immediatament la pròrroga forçosa del servei.