Comarca

Tres-cents pisos de lloguer protegit a Sant Cugat

L’Ajuntament vol crear nou promocions per facilitar als joves del municipi l’accés a l’habitatge

Josep Maria Vallès a la roda de premsa d'aquest dilluns / ACN

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès preveu acabar el mandat amb 300 pisos de lloguer sota protecció oficial repartits en nou promocions diferents. Així ho ha anunciat l’alcalde, Josep Maria Vallès, i el primer tinent d’alcalde, Bernat Picornell, aquest dilluns amb l’objectiu de generar parc públic apte per a totes les economies i evitar, així, que els joves es vegin empesos a marxar del municipi. El consistori també ha anunciat que al ple de febrer s’aprovarà el projecte per crear la futura biblioteca central al parc de Ramon Barnils, a l’espera de poder disposar de pressupost per construir-la, un fre derivat de la delicada situació econòmica de l’Ajuntament i que impactarà en altres accions previstes.

El consistori vallesà s’ha marcat com a objectiu de mandat crear uns 300 habitatges protegits de lloguer que es repartiran en nou promocions arreu del municipi, tres de les quals ja estan en marxa. “És una xifra inicial, perquè també volem iniciar converses amb promotors privats”, explica l’alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès.

Tot plegat forma part del Pla d’Habitatge Assequible, que preveu arribar a l’any 2030 amb un 10% del parc d’habitatges a preus aptes per a tothom, una planificació a la qual s’hi sumen altres propostes imaginatives. “A Sant Cugat hi ha moltes cases unifamiliars on abans hi vivien cinc o sis persones i on ara hi viu un matrimoni sol, l’habitatge es podria dividir en una edificació de dues plantes per a facilitar als joves l’accés a l’habitatge”, planteja l’alcalde.

L’Ajuntament també vol reprendre el projecte per a crear la nova biblioteca central que traslladaria l’actual Gabriel Ferreter del seu emplaçament actual al parc Ramon Barnils, just a tocar. “Generaríem un espai multifuncional que podria acollir presentacions de llibres, conferències o fòrums de debat, sempre respectant la seva funció principal, la de biblioteca”, detalla el batlle.

És previst que el govern dugui a aprovació inicial el projecte al ple del mes de febrer. Ara bé, no es podria executar de manera immediata per les dificultats econòmiques que creua el consistori vallesà.

Austeritat i contenció

El nou govern entrant va detallar a principis de mandat la delicada situació econòmica que s’havia trobat a l’estiu, quan va tenir accés als comptes municipals, fruit no de la mala praxi de l’anterior executiu, argumentaven, sinó de la diferència entre la previsió d’ingressos i els reals que van percebre les arques municipals en els anteriors quatre anys, quan hi governava ERC amb PSC i la CUP. En síntesi, es va detectar un dèficit de 25 milions d’euros, fet pel qual el nou executiu, configurat per Junts i ERC, va establir un full de ruta que passava per l’austeritat.

“Aquest 2024 tenim un pressupost de contenció, i ho hem de resoldre amb un primer any que repercuteix en diferents projectes i activitats del dia a dia de la ciutat”, ha defensat aquest dilluns Vallès. Això impacta en festivitats o celebracions, com ara el Nadal, on s’ha retallat el pressupost a un terç de què havia costat un any abans, xifrat en 860.000 euros: “No deixarem de fer coses importants, però ens hem d’estrènyer el cinturó”, ha afegit el batlle.

To Top